środa, 27 listopada 2013

BOMBKOWE SZALEŃSTWO!!!!

Trochę mniej mam czasu na pisanie postów oraz zaglądanie do Was,mam nadzieję,że dziś wieczorem to nadrobię ale czasu do Świąt mało a sporo mam do przygotowania dekoracji.Kilka osób czeka na obiecane drobiazgi i muszę się wyrobić do końca przyszłego tygodnia,przecież już niedługo Mikołajki!!!Ja już dostałam kilka pięknych prezentów,które Wam pokażę jak tylko znajdę trochę czasu.A dziś szybko bez zbędnego pisania pokażę to czym zajmowałam się od kilku dni:







 A to zdjęcie jest zapowiedzią tego co będę robiła w przyszłym tygodniu,mam ogrom pomysłów,ponieważ bombki 3 D są śliczne i niesamowitą frajdą jest ich robienie,tą zrobiłam w poniedziałek wraz z fantastycznymi dziewczynami z Gdyni!!!
Chciałam też pokazać jaki zrobiłam przepisnik dla Doroty,która bardzo poprawiła mi samoocenę:)


środa, 20 listopada 2013

MOJA PIERWSZA BOMBKA ŚWIĄTECZNA I INNE DEKORACJE

Dzięki mojej przyjaciółce wzięłam się za naukę decoupage i innych dekoracji.Tyle czasu tylko chciałam,gadałam i nic z tym nie robiłam.W końcu nadszedł ten czas,nie spodziewałam się,że ta nauka sprawi mi tyle radości.Cieszyłam się,że coś tam mi wychodzi,pewnie dla Was to pryszcz ale same pewnie pamiętacie jakie początki są trudne:))Zrobiłam bombkę z akcentami świątecznymi i już mam kilka innych pomysłów,jeszcze w tym tygodniu będę robiła inne.A efekt jest taki:

Do tego nauczyłam się robić transfer,który najpierw robiłam na materiale i wyszła taka oto torba dla córki.Transfer bladziutki ale mój:)))

Oraz pierwsze moje pudełko na biżuterię dla mojej drugiej córki:
Najtrudniej było zrobić mi efekt postarzania ale za to wypukły wzór ze specjalnej masy i wzorników bardzo szybko zrobiłam.Nie wiem też,czy nie dodam na bokach,nad wypukłym wzorem koronkę.Co myślicie?Najbardziej ucieszyłam się,że podoba się mojej córce.Chcę jeszcze poprawić jeden bok bo zbyt ciemno mi wyszedł ale i tak się cieszę,że podołałam:)

Już  niedługo pokażę inne bombki:))Choć jeszcze trochę czasu i nie ma co szaleć:)Kalendarz się szyje i już widać powoli jego zarys:)
A teraz pokażę Wam co udało mi się kupić w kwiaciarni mojego szwagra,która znajduję się w naszym domu,kiedyś pisałam Wam,chyba rok temu jakie "przechodzę katusze"widząc nowości świąteczne,szczególnie przed świętami Bożego Narodzenia.Dziewczyny mają talent i robią cudne dekoracje ale też potrafią w hurtowniach kupić prawdziwe perełki.Lubią to co robią i to widać,potrafią wszystko!!!Polecam serdecznie.Dzięki nim mam takie piękne dekoracje świąteczne:
Koniki:
 Sanki:

Saneczki mnie powaliły na kolana:)Piękne są prawda?
Już jutro lub pojutrze wracam do kulinariów,mam prawie przygotowany nowy post o przyprawach oraz pokażę coś pysznego i rozgrzewającego na nasz deszcz jesienny:)
Chciałabym serdecznie powitać cztery dziewczyny,które dołączyły do naszego grona:
Violę
Beatę
Jane Sorgetz
Agę
Dziękuję za wizyty i komentarze:)

piątek, 15 listopada 2013

O PREZENTACH,WYRÓŻNIENIACH I POMYSŁACH NA KALENDARZ ADWENTOWY

Dzisiaj chciałabym pokazać,co dostałam ostatnio i co sprawiło,że mimo nie najlepszego czasu uśmiechałam się szeroko,bo przecież każdy lubi niespodzianki.Nie nie wygrałam żadnego candy,wszystkie ostatnio wygrywa Ewa,rozbiła jakąś tajemniczą czarę ze szczęściem na candy i idzie jak burza:)Już nie mogę ze śmiechu,gdy słyszę....Beata a ja wygrałam znowu candy....i śmieję się do łez,bo cieszę się,że ona ma szczęście a płaczę bo ja nic a nic:))))A mimo to dostałam pękną rzecz,Anioła,Anielicę.Czerwoną Panienkę.Najpierw miał być to prezent dla córki,idealnie pasuje do niej i jej pokoju ale teraz przycupnęła przy pianinie i bardzo fajnie tam wygląda.Ale pewnie powędruje niedługo do właścicielki.Prezent się podobał:)Niech ma swojego anioła!!!A uszyła go Wioleta z bloga:http://pod-czworka.blogspot.com/ Polecam jej prace serdecznie,ponieważ szyje wspaniałe rzeczy,szczególnie anioły,które są świetnym prezentem na Gwiazdkę:)

Wczoraj niespodziewanie dla mnie dostałam paczkę od Danusi,to była prawdziwe zaskoczenie,ponieważ nie wiedziałam,że Danusia przygotowuje mi takie piękne rzeczy.Było mi bardzo bardzo miło::Dziękuję:)

I kolejny prezent,który miał zostać wyrzucony ale poprosiłam o niego i mam nadzieję,dam mu drugą młodość:)Dziękuję Ola!!!Na następny raz,również w ciemno przyjmuję śmieci:)))Chcę zasłonić zniszczoną górę taśmą w kolorze mięty,którą  chcę nakleić na termos.A może macie inny pomysł?
A to jeszcze nie koniec niespodzianek.Zrobiłam zakupy przedświąteczne w sklepie internetowym :
Chciałabym go Wam bardzo polecić,ponieważ mają dużo różnych drobiazgów,które można wykorzystać do pakowania prezentów,pocztówek czy innych dekoracji.Zrobiłabym chętnie większe zakupy,ale budżet mam bardzo ograniczony,więc wybrałam to co najważniejsze na Święta.Dawno nie dostałam tak pięknie zapakowanych drobiazgów.Serdecznie polecam ten sklep:

I jeszcze jeden sklep do którego warto zajrzeć,a który już polecałam to:
Na razie kupiłam sobie cudowne czerwone i białe foremki,z których mam zamiar zrobić świąteczne świeczniki ale lubię oglądać całą ceramikę Ib Laursena i marzyć co sobie kiedys kupię:)W sklepie tym znajdziecie piękne zawieszki ,tabliczki i magnesiki.Polecam!!!
A teraz pokażę,co moja starsza córka zrobiła dla mnie i mojej młodszej córki na polepszenie humoru:)Zazdrośćcie bo pyszności były wielkie:)

Koniec chwalenia się.Dziękuję.
Już jakiś czas temu otrzymałam kilka miłych wyróżnień ale nie miałam czasu na podzielenie się nimi z Wami,dzisiaj ten czas nadszedł i oto moje wyróżnienia:
Pierwsze wyróżnienie otrzymałam od Beaty z http://rodzinnie1.blogspot.com/2013/10/wyroznienie_21.html
Za które bardzo,bardzo dziękuję.
A mam ujawnić 7 faktów o sobie:
1.Bardzo lubię czytać książki i oglądać filmy.
2.Nie jestem zadowolona z siebie,jeśli chodzi o moje wyzwanie dot.ruchu.I chcę zrealizować to do czego sie zobowiązałam.
3.Chciałabym nauczyć się sztuki decoupage.
4.Bardzo nie lubię zawodzić się na ludziach.
5.Uwielbiam spędzać czas w kuchni i gotować nawet gdy czasami mi nie wychodzą potrawy tak jak bym chciała.
6.Ma cudowną rodzinę,choć o tym pewnie już wiecie:)
7.Chciałabym abym ja i moi bliscy byli zdrowi i szczęśliwi.

Która wykonuje piękne rzeczy,cuda,zajrzyjcie bo warto.
A 7 rzeczy już ujawniłam :)

Odpowiadam na pytania:
  1. Dlaczego zdecydowałaś się na prowadzenie bloga?
  2. Czy zawsze jesteś zadowolona ze swojej pracy?
  3. Co chciałabyś zmienić lub ulepszyć w swoich pracach?
  4. Gdyby mogło się spełnić jedno Twoje życzenie związane z działalnością blogową co by to było?
  5. Co było Twoją inspiracją podczas wykonywania pierwszych prac?
  6. Czego najbardziej nie lubisz wykonywać podczas tworzeniu rękodzieła?
  7. Czy dopada Cię twórcze lenistwo? (brak weny)
  8. Co sądzisz o moderacji komentarzy na blogach?
  9. Jakie nagrody w Candy lubisz najbardziej?
  10. Czy bywasz zniechęcona do prowadzenia bloga?
  11. Jak sobie radzisz z jesienną nostalgią ?
1.Ponieważ chciałam podzielić się swoimi sprawdzonymi przepisami,moimi zainteresowaniami dot.wnętrz i dekoracji i mimo,że miałam wielką tremę i bałam się,że moje pisanie dla kogoś będzie śmieszne powoli wdrażałam się w życie blogowe,które przyniosło mi wiele inspiracji i ogrom wiedzy na temat tego co mnie interesuje.
2.Nie,rzadko.Ale jeśli mi coś wyjdzie to cieszę się jak dziecko.Bardzo ważna jest dla mnie ocena bliskich domowników:)
3.Jestem na początku drogi,więc wszystko:)
4.Już się spełniło,ktoś napisał,że czyta,że korzysta z moich pomysłów,że czeka na moje wpisy,że lubi....to sprawia,że cieszę się bo mój blog nie jest martwy.Każda wizyta i komentarz cieszy i to jest moje życzenie aby mój blog żył.Aby był czytany.
5.Oczywiście prace innych dziewczyn.Do dziś się nimi inspiruję,choć bardzo staram się nie kopiować.
6.Wszystko lubię:)A nie jednego nie lubię,zawsze się poparzę ciepłym klejem.Zawsze!!!
7.Nie raczej doskwiera mi brak umiejętności.
8.To każdego sprawa,gdy czytam czasami złośliwe wpisy anonimowe,rozumiem wprowadzone przez niektórych moderacje,choć sama nie chciałabym jej wprowadzać,cenię sobie wolność wypowiedzi,nie zawsze muszą byc tylko komentarze pochwalne.
9.Wyroby własne:)
10.Nie,nigdy
11.Źle.Ale wprowadziłam obowiązkowy ruch i staram się zając myśli i ręce czymś a nie złymi myślami nawet wtedy gdy są problemy.



I kolejne bardzo miłe wyróżnienie od Ewy-http://shabby-shop76.blogspot.com/2013/10/wyroznienia-i.html
A 7 faktów o mnie już było,więc zapraszam kilka linijek wyżej.Ewuniu,dzięki,że o mnie pamiętałaś.
Powinnam nominować kilkoro z Was ale pozwólcie,że tego nie zrobię i poczujcie się wszystkie wyróżnione.
To dla Was wszystkich.Moje wyróżnienie:

Wpadłam na pomysł wykonania kalendarza adwentowego i staram się,to właściwe słowo,staram się go zrobić.podzielę się z Wami pomysłami,które znalazłam w sieci,może skorzystacie:
















I na koniec informacja dla tych,które czekają na przesyłki i pewnie już zwątpiły,że dojdą.Skończyłam i wszystkie zapakowane są w drodze.Miały być w zeszłym tygodniu ale nie mogłam skończyć prac.Dajcie znać,czy się podobały:)
Dziękuję również za komentarze pod ostatnim postem kulinarnym,już wiem,ze warto ciągnąć "cykl kuchenny".

poniedziałek, 11 listopada 2013

PORADNIK KULINARNY CZ II-PRZYPRAWY CZ 1

Cyklicznie miałam pisać o tym co wiem,co przeczytałam lub spisałam z innych książek i blogów a dotyczy gotowania.Minęło tyle czasu od ostatniego posta o tłuszczach,więc dziś kolejny,tym bardziej,że nawet dostałam kilka email z pytaniem co z tym poradnikiem:)A bez czego nie ma kuchni?Kuchni nie ma bez przypraw!!!Dzisiaj spis przypraw,które znamy i używamy ale również te,które rzadziej są w naszej kuchni.


PIEPRZE:
PIEPRZ CZARNY
Uzyskuje się go z niedojrzałych suszonych owoców,najlepsze gatunki to Malabar i Tellicherry.Oczywiście najlepiej stosować go bezpośrednio mieląc ziarna na potrawę i dodawać pod koniec gotowania lub pieczenia.Natomiast ziarenka pieprzu dodajemy na początku gotowania lub pieczenia.A do czego stosujemy?Prawie do wszystkich potraw:do mięs,sosów,zup.Szczególnie do tłustych zup,podkreśla ich smak.Jest również bardzo dobry do potraw z jajek,ja zawsze dodaję go do sałatek w których są jajka i do jajek faszerowanych.
PIEPRZ BIAŁY
Jest delikatny,mniej osty w smaku,wyjątkowo pięknie pachnie.A pozyskuje się go z owoców,które się moczy w wodzie a potem usuwa się skórkę i suszy się aż uzyskają biały kolor.Używa się go do ryb,ja stosuję tylko biały pieprz do właśnie do ryb,nigdy nie używam czarnego.Biały nadaje sie do zup,marynat i sosów.Szczególnie białych jak beszamelowy.Dodaje się go również do drobiu.
PIEPRZ ZIELONY
Jest uzyskiwany z niedojrzałych owoców,które po zerwaniu i lekkim obsuszeniu w niskiej temperaturze
wkładany jest do marynaty zrobionej z solanki.Fantastycznie komponuje się z czerwonymi mięsami,które pieczemy.Ja robię często pieczeń z karkówki i posypuję ją ziołami i zielonym pieprzem.Stosuje się go ze względu na jego aromat i delikatność do sosów winnych,zup i nawet deserów czekoladowych.Dobrze wspólgra również z sosami na bazie masła i śmietany.Ten pieprz powinno się wybierać do potraw z kaczki.
PIEPRZ CZERWONY
Często używany w kuchni francuskiej,Ja nim również posypuję pieczenie.Ma lekko gorzki smak ale jest  delikatniejszy od czarnego.Stosuje się go w ziarnach niemielonych,często podobnie jak zielony jest moczony w solance.Stosujemy go do drobiu,ryb,owoców morza i warzyw.Ja używam go do krewetek.Ale jest dobry jako przyprawa do twarogu.Wykorzystuje się go do deserów czekoladowych.

PAPRYKA
Paprykę używamy najczęściej w postaci zmielonej i wysuszonej.Najczęściej papryka uprawiana jest w  Ameryce Południowej a w Europie w Hiszpanii(łagodniejsze) i na Węgrzech)ostrzejsze.Papryka szybko zmienia niekorzystnie swój smak i zapach,dlatego nie należy robić zbyt dużych zapasów i nie powinno się trzymać papryki w szklanych pojemnikach i najlepiej z dala od słońca.
Paprykę stosujemy praktycznie do wszystkich potraw,świetnie pasuje do mięs,szczególnie gulaszy,zup.Nadaje się jako naturalny barwnik.
Najostrzejsze papryki to:
Habanero,Aji Limo,Cayenne,Charleston Hot,Macho,Pequin,Red Savina Hanabero,Scotch Bonnet,Thai
Najłagodniejsze papryki:
Pimento,Paprika,Aji Panca,Cherry,Guajillo,Poblano,Mulato.

CZOSNEK:
Czosnek składa się z kilku lub kilkunastu ząbków,jeśli są świeże to są zbite a jeśli są luźne to znaczy,że czosnek jest stary.Przyprawę tę stosujemy w postaci świeżej lub jako sproszkowaną przyprawę.Aby wydobyć walory smakowe czosnku po utarciu go lub po pocięciu,należy zgnieść.Aby nie utracić soku z czosnku należy przed zgnieceniem go posolić,wtedy sól wchłonie sok i w ten sposób dostanie się do potrawy.Należy pamiętać aby czosnek był zawsze zamknięty.Zastosowanie?Ogromne:mięsa,ryby,warzywa,szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej.Czosnek to podstawa wielu sosów zarówno ciepłych jak i zimnych.Rewelacyjnie pasuje do dziczyzny.Bardzo smakuje przy pieczeniach,kiedy pocięty na plasterki ząbek czosnku wkładamy w nakłute miejsca iw  ten sposób faszerujemy mięso.
Czosnek warto używać,ponieważ przyspiesza trawienie i obniża cholesterol i redukuje ciśnienie


CZOSNEK NIEDŹWIEDZI
Rośnie w środkowej Europie i tu jest najbardziej znany.Stosuje się go trochę inaczej niż inne  przyprawy,ponieważ nie powinno się go gotować,Traci w wysokiej temperaturze swoje walory smakowe,więc najlepiej dodać go do potrawy po ugotowaniu.Czosnek ten rośnie w lasach dziko,można pozbierać liście i zrobić z nich pesto,zamrozić lub ususzyć.Świetnie pasuje do wszelkiego rodzajów sosów i czerwonego mięsa.Świeże liście czosnku można stosować wraz z innymi sałatami do sałatek.

CURRY
To mieszanka przypraw a nie jedna przyprawa,która pochodzi z południowej Azji.Każda z curry jest inna w zależności od składników.Często myli się przyprawę curry z potrawę lub roślinę,którą w Indiach używa się jak liście laurowe u nas.Najważniejszym składnikiem curry jest kurkuma,to dzięki niej curry ma żółty kolor.Pozostałe to:czosnek,chili,pieprz,cynamon,goździki,imbir,kminek,kolendra,kardamon,gałka muszkatołowa.
Rodzaje curry
Czerwona-wykonana z czerwonej chili
Żółta z kurkumy i kminku
Zielona-z zielonej chili

CHILI
Chili,lepiej stosować wysuszone,ponieważ ma lepszy,bogatszy smak.Tę przyprawę należy stosować przy długo gotujących się potrawach,ponieważ z chili długo się wydobywa jego smak.Ostrość chili łagodzą tłuszcze,np do potraw chińskich dla złagodzenia tej przyprawy dodajemy mleko kokosowe.A do czego dodajemy?Do kuchni azjatyckiej,meksykańskiej,praktycznie do każdej,która jest pikantna.Najlepiej dodawać do sosów i długo dusić.

IMBIR
Imbir pochodzi z Chin i jest moją ulubioną przyprawą:)Najczęściej używamy imbiru jako surowego korzenia lub wysuszonego sproszkowanego.Oczywiście najczęściej używa się go do potraw kuchni azjatyckiej,ja często używam imbir do marynaty do mięs.Stosuje się go chutney,jednak ten rodzaj  dodatku do mięs u mnie w domu nie przypadł do gustu.Owoce,ostre i korzenne przyprawy nie przypadły nam do gustu.Jest również stosowany do ciast i deserów w tym budyniów,dżemów i oczywiście jest podstawowym składnikiem herbaty imbirowej.

CZARNUSZKA
Rośnie w południowej Azji i jest częstym składnikiem dań indyjskich.Te małe czarne ziarenka mają intensywny smak a zapachem przypominają trochę oregano.Do wykorzystania w kuchni indyjskiej,szczególnie do zup.Dodajemy ją do jagnięciny i drobiu.Można ją używać zamiast pieprzu.Czarnuszka jest również składnikiem pieczywa.Wraz z miodem tworzy świetną marynatę do mięs z grilla.Po prostu łączymy zmieloną czarnuszkę,miód i ocet balsamiczny.Utartymi ziarnami można posypać paszteciki z ciasta drożdżowego.

GORCZYCA
Oczywiście jest głównym składnikiem musztard ale jej zastosowanie jest dużo szersze.
Rodzaje gorczycy:
BIAŁA
Główny składnik musztardy i jako marynata do mięs.
CZARNA
Jest duża ostrzejsza od białej i stosowana tak jak biała.
BRĄZOWY
Jest ostrzejsza od białej ale łagodniejsza od czarnej.
Białą gorczycę stosuje się do marynat sosów,do owoców morza,jest składnikiem wielu zapraw z octem.Świetnie się komponuje z indyjskimi potrawami i z  carry.
Brązowa gorczyca w proszku dodawana jest majonezu często podkreśla smak sosów w tym barbecue i jako składnik sosów do jaj.

RODZAJE MUSZTARD:
FRANCUSKA(moja ulubiona)
Przygotowana z całych białych ziaren z dodatkiem wina.U nas w domu często stosowana jako składnik sosu do wędzonego łososia i sosów do sałatek.Taki sos przygotowuję z octu balsamicznego,miodu i musztardy.
DIJON
Zrobiona jest z łusek czarnej gorczycy z dodatkiem wina.Może być łagodna jak i dość pikantna.Stosuje się ją jako składnik majonezów,sosów francuskich(ocet balsamiczny,musztarda,odrobina oliwy,przyprawy)
Ma piękny żółty kolor.
BORDEAUX
Wykonana z czarnych nasion gorczycy z dodatkiem świeżego jeszcze niesfermentowanego wina i przyprawami,głównie estragonem.Ma ciemny brązowy kolor.
MEAUX
Przygotowana z częściowo zgniecionych i zmielonych ziaren czarnej gorczycy z dodatkiem octu.Jest to bardzo pikantna musztarda.
AMERYKAŃSKA
Ballpark.Zrobiona z białej gorczycy z dodatkiem octu,kurkumy i cukru.
NIEMIECKA
Zrobiona z czarnej gorczycy z dodatkiem octu,gorczyca jest ,mocno zmielona.
ANGIELSKA
Wykonana z białej gorczycy,kurkumy i odrobiny mąki.Dość pikantna

Mam nadzieję,że Was nie zanudziłam.Jeszcze trochę przypraw zostało,ale jeśli będziecie chciały,opiszę je w II części:)








piątek, 8 listopada 2013

TĘCZOWY TORT URODZINOWY

Urodzinowa seria u nas trwa w najlepsze.Wczoraj obchodziliśmy urodziny mojej starszej córki i mimo,że była w ten dzień w  pracy,nie mogliśmy nie przygotować jej poczęstunku.Obiecałam,że będzie na słono:)Więc była genialna lasagne mojej młodszej córki i kilka dań kolacyjnych ale nie mogło również zabraknąć tortu.A oto on,w całej krasie:

Za niewielkie pieniądze zakupiłam ostatnio barwniki spożywcze i teraz robię doświadczenia z kolorami:)To mój drugi tort tego typu i najtrudniej było mi położyć masę na tort,ponieważ przygotowałam ją zbyt cieńką ale miałam na szczęście pomocników.Smak tortu to truskawka z marscapone i śmietaną.Bardzo smaczny.Podaję przepis,bo nie jest trudny a delikatny w smaku i szczególnie na lato idealny.
TORT TRUSKAWKOWY:
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
-6 jajek
-szklanka mąki pszennej
-6 łyżek mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru

Masa truskawkowa:
-300gr truskawek
-2 łyżki cukru pudru

Masa z marscapone:
-400gr serka marscapone
-250 gr śmietany 36%
-25- gr truskawek
-8 łyżek cukru

Krem śmietankowy:
-100gr serka marscapone
-250 gr śmietany 36%
-1,5 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
Białka odzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę,dodać cukier i zmiksować.Dodać zółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35-45 minut.Ja po upieczeniu zostawiam w wyłączonym już piekarniku jeszcze kilka minut uchylając drzwiczki piekarnika.
Masy tortowe:
Truskawki na masę truskawkową zmiksować z cukrem i odstawić do lodówki.
Ubić śmietanę z marscapone i cukrem na koniec dodać wcześniej zmiksowane truskawki i połączyć wszystko miksując na gładką masę.Również odstawić do lodówki.
Kolejną porcję śmietany ubić z serkiem i cukrem na sztywną masę,gdyby był problem z ubiciem dodajcie odrobinę rozpuszczonej żelatyny w niewielkiej ilości wody.Również odstawić do lodówki.
Gdy biszkopt ostygnie podzielić go na trzy części i ułożyć dół tortu na talerzu posmarować masą truskawkową,następnie położyć krem i kolejny krążek biszkoptu,a na niego ponownie masę i krem oraz ostatni krążek biszkoptu,który smarujemy kremem śmietankowym.Boki tortu również dekorujemy kremem.Dekorujemy truskawkami lub tak jak ja masą cukierniczą i dekoracją z tejże masy:)
A nasz stół prezentował się tak:
 Gości było niewielu ale za to jeden zjawił się niespodziewany i ubawił nas nieźle:)

Mam nadzieję,że moja córka była z niespodzianki-kolacji  zadowolona,siedziała uśmiechnięta,więc chyba tak,ale dostała w prezencie dwie najnowsze książki Kinga,więc może stąd ten uśmiech:)))
A już w poniedziałek kolejne urodziny i może tort-prezent:)Jeśli się wyrobię:)
Pozdrawiam i witam serdecznie nową 330 obserwatorkę,a to się Beata,na okrągłą liczbę załapałaś:)

niedziela, 3 listopada 2013

STARY CMENTARZ W WEJHEROWIE CZYLI WEJHEROWSKIE POWĄZKI

Korzystam z wolnego czasu,wczoraj post,dzisiaj  post,jednak oba są zupełnie odmienne,a że dzisiejszy temat bliski jest tematyce mijających świąt chciałam,żeby jak najszybciej pojawiła się dzisiejsza relacja.Wczoraj był mój świnkowy tort,który również bardzo chciałam pokazać,więc dziś będzie zupełnie o innych rzeczach.
Chciałabym pokazać Wam cmentarz w Wejherowie w moim rodzinnym mieście.Mówią o nim  Wejherowskie Powązki ze względu na  piękno jego pomników, nie mieszkam tam już ponad 20 lat ale zawsze jeżdżę tam na groby bliskich.Jest to niesamowite miejsce,być może dlatego,że groby tam są bardzo stare i czuć tam historię,minione wieki.Wiele z grobów zachwyca pięknymi rzeźbami,tablicami ale chyba największe wrażenie robią stare sentencje i motta.
Stary cmentarz wejherowski powstał w tym miejscu w I połowie XIX w,dzięki darowiźnie Carolline Rogockiej,która przekazała działkę pod cmentarz kościołowi za  co otrzymała 30 talarów i obietnicę darmowego pochówku.Pierwsze pogrzeby  miały miejsce w 1823 roku a ostatnie już po wojnie w 1957 roku.W pierwszej kolejności nowy cmentarz obsadzono parkowymi drzewami.Zbiegiem lat cmentarz powiększał się dzięki kolejnym darowiznom i zakupom.Pod koniec wieku wymieniono cały drzewostan,który istnieje do dziś.
Na tym pięknym cmentarzu leży wielu zasłużonych mieszkańców Wejherowa w tym ks.Edmund Roszczynialski,który był wielkim działaczem społecznym i patriotycznym.Został zabity w 1939 r przez Niemców,mimo ochrony jaką mu dał gen.Rommel.Jego żona była kuzynką księdza Roszczynialskiego,którego generał odwiedził zaraz po wejściu Niemców na nasze tereny i zostawił mu specjalne pismo,mimo to już 30.10.39r został aresztowany a po miesiącu rozstrzelany w okolicach Lęborka.
Na cmentarzu tym pochowani są Polacy zamordowani w Piaśnicy,których ciała przeniesiono z masowych grobów właśnie tutaj.Wśród nich jest wielu znanych i cenionych mieszkańców naszego miasta.Oraz wielu żołnierzy,którzy walczyli w czasie II Wojny Światowej .

Chodząc po tym cmentarzu i widząc daty z przed wieku często zastanawiam się jakie losy były tych ludzi,jak przeżywali ciągłe zmiany w Wejherowie,które raz należało do Niemiec raz do Polski a zawsze leżało przy granicy państw,gdzie ścierało się wiele kultur,gdzie obok siebie mieszkali Niemcy,Polacy,Żydzi i umieli żyć w zgodzie i szanować się.W tej chwili takie polskie miasteczka wydają się niemożliwe,ponieważ wielu uważa,że ich religia powinna być jedyna i tylko oni mają rację,lub ich poglądy są jedyne do przyjęcia i Ci którzy mają inne poglądy są gorsi.Wielu uważa,że ma prawo dzielić Polaków na lepszych i gorszych.Chyba lepiej byłoby aby Ci osobnicy poczytali trochę Historię i wyciągnęli wnioski z czyiś błędów.
Zapraszam jeśli lubicie stare tajemnicze cmentarze z wielkimi drzewami,pięknymi grobami i zdjęciami z przed wielu lat oraz wyjątkowymi napisami zapraszam do Wejherowskich Powązek.
Trochę szaleję ze zdjęciami co pewnie widać,ale uczę się obróbki fotografii i bardzo mnie nowe umiejętności cieszą.To świetna zabawa!!!




Dzisiaj pożegnaliśmy Wielkiego Polaka Tadeusza Mazowieckiego,niezależnie czy łączyły mnie z nim poglądy polityczne czy religijne uważam,że był człowiekiem przełomu.Wielkim politykiem,który chciał bez rozlewu krwi zmienić Polskę.Szkoda,że  ludzie o tak wielkiej kulturze osobistej,inteligencji i mądrości,z wielkim spokojem i szacunkiem dla innych odchodzą,bo ciągle wszyscy powinniśmy sie uczyć od nich,a niestety wielkie autorytety odchodzą a następcy nie chcieli lub nie zdążyli się od nich nauczyć.Szkoda,bo następcą politykom wiele brakuje.Miałam kiedyś taką serię książek wydanych przez Świat Książki:Autorytety.Z tej serii wywiadów rzek udzielili:Edelman Jeziorański,Jan Paweł II,Tichner,Bartoszewski i kilku jeszcze.....zobaczcie jak niewielu z nic z tych wielkich autorytetów zostało...a ci co zostali są opluwani,wybuczani  i wyzwani jako zdrajcy.Smutne .
A na koniec to co Tadeusz Mazowiecki stworzył kilka lat temu z wnuczką:
Dekalog pięknoducha
1.Karierowicze do ZOO.Z łapówkarzami się nie rozmawia.
2.Wprowadza się roczny post telewizyjny.Telewizja nadaje tylko wiadomości i tylko jeden dobry program.
3.Każdy obywatel przestawia Urzędowi Skarbowemu streszczenie jednej książki,którą przeczytał w roku podatkowym
4.Kandydaci do sejmu przechodzą obowiązkowo badania psychorozpoznawcze,nienawiść jest traktowana jako choroba.
5.Parlament obraduje według reguł konklawe.
6.W urzędach państwowych i samorządowych wprowadza sie wykrywacze uczciwości i uprzejmości
7.Lekarze i personek medyczny pracują jak w serialu"Na dobre i na złe"
8.Wprowadza się obowiązek zlikwidowania opóźnień w sądach do Sylwestra przyszłego roku
9.Rodzice zapewniają dzieciom a dzieci rodzicom,więcej czasu i uśmiechu.Uśmiech na ulicy w szkole 
lub w urzędzie jest nagradzany specjalnym bonem obywatelskim.
10.Narzekanie na wszystko jest zakazane.

Wielkość i poczucie humoru w jednym......