SKŁADNIKI ŚLEDZI W ŚMIETANIE I W OLEJU:
-8 płatów śledzi solonych
-2-3 duże cebule
-5-7 ogórków kiszonych
-3-4 jabłka
Podaję ilości w ten sposób,ponieważ zależy od wielkości składników jak i Waszych indywidualnych smaków
-pojemnik śmietany
-olej(jego ilość zależy od [pojemnika w którym będą śledziki)
-biały pieprz
-2 łyżki musztardy
-cukier
-3 łyżki majonezu
WYKONANIE:
Jeśli śledzie są zbyt słone,musimy je wymoczyć w wodzie,jeśli smakują nam zaczynamy je przyrządzać.Kroimy płaty na małe kawałki i tę część z której robimy śledzie w śmietanie wkładamy do miski,(ja do śmietany wkładam około 4 płatów,czyli dzielę składniki na połowę)posypujemy białym pieprzem i mieszamy z musztardą.Odkładamy na około pół godziny.W tym czasie kroimy na drobniutko cebulkę,jabłka i ogórki.Przygotowujemy sos śmietankowy:łączymy majonez ze śmietaną,dodajemy odrobinę cukru,tak jak lubicie.Do sosu dodajemy połowę pokrojonych składników i odstawiamy aby sos "przegryzł się".Teraz możemy zrobić śledzie w oleju.W słoiku warstwami układamy:śledzie,które posypujemy pieprzem,ogórki,cebulę i jabłko.Ponownie układamy śledzie i pozostałe warstwy.Gdy wszystko jest już ułożone ,zalewamy olejem i to już wszystko!!Odkładamy do lodówki i już po kilku godzinach,możemy je jeść.
Kiedyś nie jadłam takich kaszubskich śledzików ale teraz doceniam ich smak i często je przygotowuję.Mam nadzieję,że będą Wam smakować.
mmm zrobię na nowy rok:)
OdpowiedzUsuńBajka, zrobię na sylwestra!!!
OdpowiedzUsuń