Uwielbiam takie zakupy:
Dzisiaj chciałabym Wam pokazać dwa proste przepisy,szczególnie jeden z nich możecie zawsze zrobić szybko ,używając różnych produktów i zmieniając trochę smak .A najfajniejsze jest to że możecie użyć grzybów:kurek,maślaków,pieczarek,prawdziwków,mięsa:piersi z kurczaka lub indyka,polędwiczek lub szynki.Możecie to samo danie zrobić na wiele sposobów.Przepis ten sam a tyle różnych opcji!!!
Wariacja na grzyby,mięso i makaron!!!
SKŁADNIKI:
-0,5 kg grzybów w moim przypadku były to kurki
-0,5 kg mięsa-możecie wkroić mięsa więcej,w zależności jak lubicie
-paczka makaronu Tagliatelle
-duże opakowanie śmietanki 30%
-pół opakowania serka Marscapone-opcjolanie,nie musicie go dodawać
-mały pęczek pietruszki
-odrobina masła
-duza cebula
-2 ząbki czosnku
-pieprz,sól
PRZYGOTOWANIE:
Umyte kurki osuszamy ręcznikiem.Na patelnię na rozgrzane masło wrzucamy cebulkę drobno pokrojoną oraz rozdrobniony czosnek,po chwili grzyby i wszystkie te składniki dusimy,wcześniej grzyby solimy i pieprzymy.Na drugiej patelni lub na tej samej po uduszeniu grzybów pieczemy mięso pokrojone w małe kawałki a które doprawiamy tak jak każdy lubi.Ja również piekę na maśle.Do grzybów dodajemy śmietanę,serek i jeśli sos jest zbyt gęsty pół szklanki bulionu.Do grzybowego sosu dodajemy mięso i jeszcze chwilę dusimy.W tym czasie gotujemy makaron i łączymy go z sosem.Przekładamy na talerze i posypujemy pietruszką.I już!!!Danie to jest fajne bo można użyć wielu różnych składników i zawsze będzie innne:)
I drugie danie trochę większej pracy wymaga ale jest smaczne i u mnie będzie często gościć na naszym stole.Jakiś czas temu w jednym ze sklepów zauważyłam udka bez skórki i kości,do tej pory sama je przygotowywałam a teraz mogłam kupić już gotowe co nie ukrywam bardzo mnie ucieszyło i tak zrobiłam faszerowane udka w warzywnym sosie.
GRZYBOWE UDKA Z GNOCCHI W WARZYWNYM SOSIE
SKŁADNIKI NA UDKA
-6 -8 udek bez skórki i kości
-sól,pieprz,papryka,tymianek,rozmaryn,majeranek lub zioła prowansalskie
-1-2 cebule
-30-40 dkg grzybów
-1-2 ząbki czosnku
-miód
-musztarda kaszubska
WYKONANIE:
Po umyciu i osuszeniu mięsa przyprawiamy je i od wewnętrznej strony smarujemy mieszanką przygotowaną z połączeniu miodu i musztardy.Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę,rozdrobniony czosnek i bardzo drobno pokrojone grzyby(praktycznie można zastosować każdy rodzaj grzybów)Dodajemy sól i pieprz.Gdy lekko przestygną faszerujemy nimi udka i zawijamy mięso.Dusimy z odrobiną wody w brytfannie.
SKŁADNIKI NA SOS:
-średnia cukinia
-30 dkg krzybów
-2 papryki
-2 cebule
-2-3 pomidory
Właściwie możecie wykorzystać wszystkie warzywa jakie lubicie.
-odrobina śmietany
PRZYGOTOWANIE:
Bardzo proste.Po porstu na patelni z odrobiną oliwy dusimy:cebulke czosnek,warzywa,ja zaczynam od papryki,cukinni a potem dodaję grzyby i na końcu pomidory.Jeśli sos jest zbyt rzadki dodaję odrobinę śmietany.
SKŁADNIKI NA GNOCCHI:
-1kg ziemniaków
-100gr mąki
-1 jajko
-1 łyżeczka soli
-odrobina pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
-ziemniaki nie obierać ze skórki i gotować około 30-45 minut.Po ugotowaniu jeszcze gorące obrać i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Do tak przygotowanych ziemniaków dodać sól i pieprz.dodać mąkę i jajko,zagnieść ciasto.Po wyrobieniu ciasta uformować kilka kul i zrolować wałki i pokroić na 1-1,5 cm kluseczki.Na koniec widelcem zrobić na kluseczkach wgłębienia.Gotować w osolonej wodzie i wyciągnąć je gdy wypłyną na powierzchnię.
I to już wszystko!!!
Mam nadzieję,że będzie smakować!!!
A na koniec chciałabym Wam trochę przesłać energii i ciepła w te chłodne dni.Koleżanka podesłała mi link do tego video i gdy obejrzałam go,byłam zachwycona,jest bardzo energetyczny!!!I choć nie gustuję w takiej muzyce lubię go oglądać:
uwielbiam kurki :))))) ostatnio małżonek trochę z targu maleńkich przyniósł i jajecznicą się zajadałam :))
OdpowiedzUsuńna takie udka też bym się chętnie pokusiła
Ja też,jak dla mnie nie ma lepszych grzybów,robię z nimi wszystko,pizze,tarty,zupę,zapiekanki,makarony i mięsa.Mogłabym je jeść codziennie.
UsuńPrzepisy jak zawsze rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńA teledysk oglądam pierwszy raz i... wciąga :)
Ślicznie Ci dziękuję!!!
UsuńA ja uwielbiam jesień, razem ze wszystkimi jej darami! Twoje dania wyglądają mega smakowicie!
OdpowiedzUsuńZ jesienią się pewnie nie zaprzyjaźnię ale jej dary uwielbiam:)
UsuńOj jak apetycznie! Tak moglby wygladac moj jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę,że moje pomysły sie podobają!!!
UsuńSuper! Ja się zainspiruję na niedzielę :-)
OdpowiedzUsuńach, jak bym sie na grzyby wybrała ....
Teledysk energetyczny :-)
Uściski!
No,teledysk bardzo mi sie podoba!!!Jest w nim tyle radości!!!Napisz koniecznie czy Wam mój przepis smakował.Buziaki!!!
UsuńPrzepis na udka z gnocchi porywam! U mnie Tim uwielbia ten rodzaj klusek. Ja robię je w zapiekance z brokułami....
OdpowiedzUsuńA torba fajna, to fakt! ;)
My też lubimy takie kluseczki,jeśli lubicie takie potrawy to pewnie będą Wam smakować takie drożdzowe pampuchy,które robię do gulaszu.Może je zrobię niedługo i pokażę na blogu,choc nie pamietam ale chyba już je pokazywałam.Poszperam w moich postach.
UsuńAle u Ciebie pachnąco i ładnie:)))Super!!!
OdpowiedzUsuńtorba genialna!!!:)))Ale potrawy!!:)))mmmm
No faktycznie aromaty były takie,gdy gotowałam udka,że dziewczyny z dołu z kwiaciarni pytały co tam u góry gotuję:)
UsuńSame pyszności u Ciebie, ja swoje grzyby juz ususzyłam, a kurek u nas niema. Kolory jesieni faktycznie sa cudne jak na Twoim stole:)
OdpowiedzUsuńWiesz,w tym roku chyba wszędzie mało jest kurek!!!A wyobraź sobie wczoraj dostałam całą siatę prawdziwków od sąsiada i je zamarynowałam.Suszonych nie mam ale mam nadzieję,że moja szwagierka mi coś tam podaruje.Co roku daje mi ogromny słój suszonych grzybów.A nie wyobrażam sobie kuchni bez suszonych grzybów.
UsuńAle wspaniałe dary przyniosłaś :)) A kurki - ach - miodzio ;) buziaczki
OdpowiedzUsuńDzięki!!!
UsuńKurki często kupuje w sklepie z owadem , bo ostatnio ich nigdzie już nie widziałam :) ale spisuje od Ciebie przepis na te kluseczki gnocchi . Smakowicie to wszystko wygląda , pyszny zestaw na jesienne obiadki , a torba piękna .. ach .. te zdolne ręce Ewy .. Buziaki dla Was ślemy :-)
OdpowiedzUsuńDorota,ja ostatnio też kupuję kurki w owadzim sklepie,bo gdzie indziej nie ma ale są cholernie drogie.Co do gnocchi to są super!!!No Ewa jak to Ewa,zawsze szyje cuda:)Pozdrawiam cieplutko!!!
UsuńKocham takie smakołyki!!!!
OdpowiedzUsuńA czy Ty Beatko nie zauważyłaś u mnie nagrody?
Zapraszam i pozdrawiam, bo obraz spakowany, a adresu nie ma:-)
Basiu nie było mnie na blogach ostatnio ale bardzo sie cieszę ,jutro z samego rana napiszę do Ciebie!!!
UsuńI co narobiłaś? Zgłodniałam... :P
OdpowiedzUsuńI dobrze!!!
UsuńAle pyszności.Muszę spróbować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńDzięki Beatko za przepis na udka - na pewno wypróbuję, bo brzmi PYCHA. Kurki, polędwiczki i makaron to The Best tegorocznego lata:) A torba -super:) Pozdrowienia serdeczne!
OdpowiedzUsuńZobaczysz,udka będą Wam bardzo smakowały!!!
UsuńPodaj,e nowy adres yolanda-art.blogspot.com,mam nadzieje, że mnie znajdziesz,pa pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOk.Już wyszukuję!!!
UsuńBeatko nigdy nie łączyłam grzybów z makaronem, potrawa wydaje mi się świetna, na pewno spróbuję ją przyrządzić. Co do jesieni to też nie jestem jej fanką, w tym roku jest trochę łaskawsza, dzieli się ciepłem i słońcem. Dary jesieni są świetne i stąd moje rozdarcie co do kochania w jesieni. Przesyłam Ci ciepłe pozdrowienia i całuski.
OdpowiedzUsuńA ja od jakiegoś czasu łącze,robiłam też makaron z borowikami.Pychota.Dzięki za wizytę!!!Dziękuję:)
Usuńpyszne przepisy, chociaż ja za grzybami nie przepadam, mój mężuś bardzo lubi więc od czasu do czasu coś grzybowego ląduje na talerzu :)
OdpowiedzUsuńjej...jakoś mi umknął brak Twojej sympatii do jesieni ;) hehe...
teraz kiedy jest tak pięknie i słonecznie na pewno ją jeszcze lubisz :)
Pozdrawiam ciepło!!
matko jak u Ciebie pysznie! zaadoptuj mnie ... plisss :)
OdpowiedzUsuńpięknie jesień u Cibie
pozdrawiam
Takie zakupy to sama radość. Ja bym mogła kupować dla samej radości oglądania takiego zestawienia pyszności potem ;) Dzięki za przepis na gnocchi.
OdpowiedzUsuń