Idzie wiosna!!!Czuję to i już!!!Widzę jak budzi się zieleń i to najpiękniejszy okres w roku!!!Przeglądając moje zdjęcia w komputerze natknęłam się na zeszłoroczne inspiracje ogrodowe,już powoli szykuję się do nowego sezonu i również szukam pomysłów na zdjęciach znalezionych w internecie.Nie pokazywałam Wam jak pięknie można udekorować stoły ogrodowe,miejsca wypoczynku.Więc proszę,inspirujcie się!!!Może coś Wam wpadnie w oko i wykorzystacie u siebie w swoich ogrodach,ma tarasach czy na balkonach:
Czy po obejrzeniu tych zdjęć nie tęsknicie za latem?Czy już się nie możecie doczekać?Bo ja tak!!!
A teraz zmiana tematu,jak ostatnio często,znowu podaję przepis na zdrowe pyszne dania,szybkie do wykonania i smaczne.
SAŁADKA"CHCĘ JUŻ WIOSNY":)
SKŁADNIKI:
-mieszanka mix sałat
-szpinak-ja używam w obu przypadkach połowę paczki
-papryczka chili,niezbyt pikantna
-ok 10-15 pomidorków koktailowych
-1/2 opakowania sera feta
-1/2 ogórka
-garść pestek z dyni
-olej sezamowy
-sos vinegret
-sól,pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę i szpinak myjemy i obsuszamy,wkładamy do miski,dodajemy drobno pokrojoną papryczkę,kroimy pomidorki na pół lub ćwiartki i układamy na salacie,ogórka przekrajamy na czetry części i kroimy na plastry,dodajemy roztrobnioną fetę i posypujemy pestkami dyni.Ja dzis dodałam kiełki.Solimy,pieprzymy i przed podaniem skrapiamy olejem sezamowym.Odzielnie podaję sos vinegret aby każdy nałożył sobie go tyle ile lubi.I to już koniec.10 minut i mamy pyszne danie!!!
Prawda,że wygląda kolorowo i wiosennie?:)))
A co do sałatki?
Dzisiaj proponuję Wam kotleciki:
MIĘSNE KOLTLECIKI
SKLADNIKI
-1 kg mięsa mielonego z szynki,ważne aby było chude
-1 jajko
-1 papryczka chili
-pęczek pietruszki lub jeśli wolicie koperku
-2-3 łyżki kaszy mannej
-2 łyżeczki musztardy
-5-7 ziarenek gorczycy
-10cm imbiru
-papryka wędzona
-sól,pięprz
PRZYGOTOWANIE
Mięso przekładamy do miski,przyprawiamy,mieszamy z jajkiem i kaszą manną.Papryczkę kroimy bardzo drobno,do tego dokładamy posiekaną pietruszkę.Do tego imbir,gorczyca i musztarda.Pamiętajcie aby dołożyc sporą porcję papryki wędzonej,dzieki niej kotleciki będą miały piękny kolor.Po wymieszaniu wszystkich składników,w rękach formujemy małe okrągłe kotleciki i układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez około 40 min w temp.200st.
Mam nadzieję,że zrobicie je i będą Wam smakowały.
Możecie też je ugotować na parze,tak też je robiłam i bardzo nam smakowały.
Bardzo się cieszę,że podobają sie Wam moje przepisy,nawet nie wiecie jak buzia mi sie śmieje gdy napiszecie,że je robicie i testujecie.To dla mnie bardzo ważne.Dziękuję!!!