I tu mogę Wam z czystym sumieniem polecić trzy książki,jeśli je kupicie nie będziecie żałować.Wszystkie są naszych blogowych koleżanek.Pierwsza to dla łasuchów,jeśli lubicie słodkości i wypieki to musicie mieć na półce włąśnie ją:
Dorota pokazała już w poprzedniej książce,że ma niesamowite pomysły na wypieki,ta potwierdza,że jest mistrzynią w pieczeniu.Dlatego tak chętnie wszyscy zaglądają na jej bloga.Znalazłam w jej książce wiele pomysłów na wypieki świąteczne.
Druga z książek ,to kulinarna podróż z Zosią Cudny,która wraz z Kasią Tusk założyła bloga i zajęła się gotowaniem.Już częściej korzystałam z jej przepisów,więc wiedziałam,zę książka będzie dobrym zakupem.
Zosia mieszka w Gdyni i w książce przy okazji pokazywania nam zdjęć potraw zamieściła piękne fotografie z Trójmiasta,a zdjęcia robi wyjątkowo ładne.Lubię oglądać jej zdjęcia i również dla nich kupiłam tę ksiażkę.
I ostatnia pozycja:Beaty Lipov:Lawendowy dom.
Znajdziecie tu sporo pomysłów na dekoracje i świetne przepisy a wszystko okraszone pięknymi zdjęciami.
Myślę,ze każda książka będzie pięknym świątecznym prezentem.
A teraz dwa przepisy na dwa dania,które rzadko robimy w domu a częściej kupujemy.Pierwsze z nich do cheeseburger,nie lubię restauracji amerykańskich serwujących to danie a obie są niedaleko nas i kiedyś poprosiłam mojego syna aby tam nie jadał,w zamian obiecałam,że raz na jakis czas sama będę mu serwować domowego cheeseburgera.I dotrzymuję obietnicy,teraz podobnie jak pizzę woli domowe hamburgery.
A oto przepis:
SKŁADNIKI:
BUŁKI:
-50gr drożdży
-500gr mąki
-40gr oleju
-250 gr wody
-pół łyżeczki soli
-odrobina cukru
MIĘSO:
-500gr wołowiny
-1-2 cebule
-1 ząbek czosnku
-2 łyżki śmietany
-1 łyżka musztardy
-5 cm startego imbiru
-5 ziarenek gorczycy
-pieprz
-sól
-papryka
-1/3 szklanki wody
DODATKI:
-krążki cebuli
-pomidor w plastrach
-cebula parzona
-ogórki konserwowe
-żółty ser
-śmietana
-keczup
-musztarda
PRZYGOTOWANIE:
BUŁKI
Drożdze zalewamy ciepłą wodą,dodajemy cukier.Po chwili dosypujemy mąkę,olej i sół.Ciasto wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.Gdy ciasto urośnie robimy bułki,większe niż standardowe.Układamy na blasze wysypanej mąką,jeśli chcecie możecie posmarować bułki żółtkiem i posypać sezamem lub makiem,u nas tego nie robię bo mój syn nie lubi.Pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni przez około 30 min.Ale sprawdzajcie bułki bo ich czas piecznia zależy od ich wielkości.
MIĘSO
Mięso łączymy z wszystki mi składnikami.Na patelni pieczemy cebulę po chwili dodajemy posiekany czosnek,gdy ostygną dodoajemy również do mięsa.Formujemy kotlety i pieczemy.
Po upieczemy bułek kroję je i smaruję masłem,kładę po plasterku żółtego sera i znowu podpiekam,po wyjęciu zmaruję sosem dolną częśc bułki z,robionym z keczupy i śmietany.Proporce zależą od Waszych preferencji smakowych.Na dolną bułkę kładę plasterki cebuli,ogórki i kotlet mięsny,wierzch smaruję musztardą i posypuję parzoną cebulą,na nią kładę pomidor,polewam sosem i kładę górną częśc bułki.Zabezpieczam długą wykałaczką.No nie jest to dietetyczne danie ale czasami można sobie pozwolić:)
I szybciutko podaję przepis na kolejne danie,które najczęściej kupujemy bo wszystkim się wydaje,że jest bardzo pracochłonne.Czyli przepis na pierogi z mięsem!!!Już od wielu lat sama robię pierogi i wcześniej podawałam Wam przepis na pierogi z kapustą i grzybam oraz na pierogi drożdżowe zapiekane z piekarniku.Dziś klasyka:pierogi z mięsem
SKŁADNIKI NA CIASTO:
-500gr mąki
-1 jajko
-gorąca wody
-szypta soli
SKŁADNIKI NA MIĘSO:
-400-500 gr wołowiny
-marchewka
-pół pietruszki
-kawałek selera
-2 ziarenka ziela angielskiego
-1 liść laurowy
-sól,pieprz,papryka
-1-2 cebule.
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Mąkę przesiać do miski,dodać żółtko i sól.Następnie po trochę dolewać wodę i wyrabiać ciasto aż będzie zbite i tylko lekko kleić się do ręki.Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy,posypanej mąką i za pomocą szklanki wykrajamy kółka.
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Mięso z warzywami i przyprawami zagotować.Odlać wywar i zmielić mięso wraz z warzywami i cebulą,dodać trochę wody ,ponownie wymieszać ciasto,posmakować,w razie potrzeby doprawić.
Na kółka nakładać farsz i zakleić na brzegu ciasto,odciskując widelcem brzegi.Jeśli sie słabo klei możecie lekko posmarować wodą.Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody i czekamy aż wypłyną.I szybko gorące pachnące podajemy na stół.Możecie je polać zasmażką z cebulki i boczku ale my unikamy jej.Smacznego!!!
U nas dziś piękne słońce,niestety mogę je podziwiać tylko z perspektywy mojej kanapy,ponieważ zmogła mnie moja choroba,ale jutro powinno być lepiej:)A jutro,jutro moje drogie będą wyniki candy!!!
Moje pierwsze jesienne słońce: