DŻEM POMARAŃCZOWY ZE SKÓRKĄ:
SKŁAD:
2 kg pomarańczy
2 szt cytryny
0,5l wody
1,5 kg cukru
startą skórkę z 3 pomarańczy
Do garnka wkładam obrane pomarańcze,wcześniej wycinam błonę i pozbywam się pestek aby dżem nie miał goryczki,dodaję wodę,cytryny i cukier.Gotuję około godziny na chwilę przed końcem gotowania dodaję skórkę z pomarańczy.I przelewam gorący dżem do słoików.
Chciałabym również polecić przepis na paprykę w miodzie.Przepis ten znalazłam na blogu Ady:drobiazgidomowe.blogspot.com,który przyznam tak mnie zainspirował,że zaczęłam myśleć aby sama zacząć przygodę z blogowaniem.Ada ma rewelacyjne pomysły a z jej postów wyłania się życzliwa ludziom,optymistyczna i bardzo zdolna kobieta.
PAPRYKA WEDŁUG ADY
SKŁAD:
5kg papryki
ZALEWA:
12 szklanek wody
4 szklanki octu
4 szklanki miodu
2 łyżki soli
DO KAŻDEGO SŁOIKA WKŁADAMY PRZYPRAWY:
7 ziarenek pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1,5 listka laurowego
0,5 łyżeczki gorczycy
5 plasterków czosnku
WYKONANIE:
Zalewę zagotować.Pokrojoną paprykę w pasy włożyć do gotującej wody i zahartować po chwili w zimnej wodzie.Do wyparzonych słoików włożyć przyprawy i poukładać paprykę.Zalać przestudzoną zalewą paprykę.Zakręcone słoiki zagotować w garnku 15minut.Słoiki odstawić do góry dnem.
A to oryginalny przepis:
http://drobiazgidomowe.blogspot.com/2011/09/papryka-z-miodem.html
Nigdy nie jadłam lepszej papryki konserwowej!!!!
A teraz kilka zdjęć moich słoiczków,które dzisiaj troszkę ustroiłam,ponieważ już w niedzielę będą prezentem urodzinowym dla pewnego pana,który ponoć lubi moje zaprawy:)
ślicznie to wszystko wygląda!!!
OdpowiedzUsuńWypatruj paczki kochana:)))
Zapraszam do mnie po wyróżnienie:)
OdpowiedzUsuńhttp://smakzycia1.blogspot.com/
Mam nadzieję, że przetwory będą Wam smakowały :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam mocno.
Ada