Do pierogów alby zrobiło się wszystkim weselej,podaję bardzo kolorową sałatkę z sosem jogurtowo czosnkowym.Wszystko wygląda ładnie i wracający domownicy w taki dzień do ciepłego domu ucieszą się z tej potrawy.Kiedyś piekłam pierogi na oleju na patelni,bo tak było w przepisie ale teraz wolę piekarnik, oczywiście ze względu na zgubne skutki pieczenia:)))
SKŁADNIKI NA PIEROGI:
-500dkg mąki-coś mi nie gra w przepisie z ilością mąki,mam wpisane 350 a może 250 ale chyba będzie mało,więc jak będziecie robić ciasto dajcie najpierw tyle a potem najwyżej powoli dodawajcie.Ciasto musi mieć taką konsystencję jak na pizze.Będę próbowała je zrobić z farszem z mięsa,może jutro i sama sprawdzę ilość mąki.
-3/4 szklanki mleka
-1 łyżka oliwy
-1/3 kostki drożdży
-pół łyżeczki cukru
-szczypta soli
SKŁADNIKI NA FARSZ:
-15 pieczarek
-0,4kg sera żółtego
-1 średnia cebula
-olej
-pieprz.sól
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
-4 liście sałaty
-4 kolorowe papryki
-pół puszki kukurydzy
-5 korniszonów
-pęczek szczypiorku
SKŁADNIKI SOSU
-3 łyżki majonezu
-kubek jogurtu
-ząbki czosnku-ilość z zależności jak bardzo lubicie czosnek
-sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Drożdźe rozpuszczamy w ciepłym mleku,dodajemy mąkę i cukier.Po wymieszaniu dodajemy resztę składników i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.W tym czasie przygotowujemy farsz.Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę,lekko ją słodzimy,dodajemy po chwili pieczarki również drobno pokrojone.Po ostygnięciu dodajemy przyprawy u utarty żółty ser.Farsz mamy już gotowy:))
Ciasto rozwałkujemy na stolnicy i wykrawamy koła,ja robię pierogi trochę większe niż tradycyjne,Na nie kładziemy farsz,brzegi smarujemy wodą,zlepiamy i widelcem odciskamy brzegi.Odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce,ja je wcześniej kładę już na blachę wyłożoną papieremW tym czasie kroimy wszystkie w kostkę paprykę i ogórek.Sałatkę mieszamy z kukurydzą,szczypiorkiem.Sałatkę kładziemy na talerzy na liściu sałaty.Łączymy wszystkie elementy sosu i polewamy nim sałatę.W tym czasie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. około 30 min.Czas pieczenia zależy od wielkości pierogów,więc musicie zaglądać do piekarnika:)))One są naprawdę smaczne!!!Inna wersja jaką proponuję to farsz z szynki i sera dla tych którzy nie lubią pieczarek.
mniam mniam!!
OdpowiedzUsuńNooo i są takie chrupiące:)))
UsuńAle bym sobie takie pierożki schrupała :) A na farsz z mięsem mielonym masz może przepis?
OdpowiedzUsuńTak.teraz lecę do obowiązków będę dopiero wieczorem i podam przepis na mięsny farsz.Wiesz,nie próbowałam z mięsem,ale masz świetny pomysł i warto zrobić z mięskiem:)))Jak będziecie chciały to podam tez na farsz szpinakowy!!!Poszalejemy:)
UsuńA ja znam podobny przepis na pierożki drożdżowe z nadzieniem z kapusty i suszonych grzybków
OdpowiedzUsuńDawaj na stronę!!!
UsuńMuszę spróbować! Wygladaja bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńbuźki
m.
Jak ja bym Cię chciała mieć w domu!!!
OdpowiedzUsuńJestem tak zarobiona, że nie w głowie mi pierogi. Ale zjadłabym, oj zjadła:(
Fajnie Ty byś się wyżywała artystycznie a ja kulinarnie:)))A potem byśmy się wymieniały tym co zrobiłyśmy:)))Ja bym zyskała bo uwielbiam Twoje prace:)
UsuńOj, coś czuję,że będziesz moim kuchennym guru, zaraz po Adusi:)
OdpowiedzUsuńOj,Nikuś dziękuje,dziękuję:))Bedę się starała zasłużyć sobie na to miano:))
UsuńPodobają mi się od pierwszego wejrzenia te pierogi:)) dzisiaj spróbuję swoich sił kulinarnych. Buziaki z południa:))
OdpowiedzUsuńWitaj Kochana. Wygrałaś konkurs, zapraszam:) i proszę o dane do wysyłki na adres kasiagaleria@gmail.com
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam jeszcze raz pierogi i wsypałam jednak tak jak było w przepisie(sprawdziłam)500gr mąki i dodałam trochę więcej mleka,3/4 szklanki ale można więcej.Zależy jak je wyrobicie.Mi wyszło dość dobre ciasto.
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam takiego pieroga we wrześniu w fajnej restauracji przy hotelu w Warcie i byłam zachwycona..Twój przepis mnie zainspirował...często myślę, co by tu mojemu mężowi do pracy stworzyć, żeby miał coś dobrego i co równie dobrze smakuje po podgrzaniu. Chyba takie pierożki spełnią to zadanie:-)
OdpowiedzUsuń