SKŁAD:
1/2 kg filetów z dorsza
2 cebule
1 białko
2 szklanki oleju
mąka ziemniaczana
1 pęczek szczypiorku
MARYNATA DO RYBY
1/2 szklanki wina
5 plasterków imbiru
sól,pieprz biały
SOS POMIDOROWY
1 szklanka wina
1/2 szklanki rosołu
3 łyżki octu winnego lub owocowego
3 łyżki sosu pomidorowego lub w keczupu
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżeczki cukru brązowego
2 łyżeczki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
Filet z dorsza opłukać,osuszyć i pokroić na kawałki ok 4 cm x 2 cm ,to mają być takie małe kawałki ,które można zjeść pałeczkami:)))Składniki marynaty dodać do pokrojonej ryby i dodać 2 cebule pokrojone na pół.Zamoczyć je w marynacie.Rybę w marynacie odstawić na pół godziny aby nabrała aromatu.W tym czasie zrobić sos pomidorowy.Na patelni rozgrzać oliwę,dodać cebulę,dodać czosnek i piec około minuty.wlać wino,mieszać cały czas,dodać sos pomidorowy lub keczup,zmniejszyć płomień i mieszając dodać ocet,sos sojowy,cukier brązowy,olej sezamowy.Czasami dodaję odrobinę soku z cytryny.Na koniec rozsypuję delikatnie mieszając mączkę ziemniaczaną,Mieszam aż sos zgęstnieje i odstawiam go na chwilę.
Jeśli sos pomidorowy mamy gotowy,pozostaje tylko usmarzyć rybę.Wcześniej wyjmujemy dorsza z marynaty solimy i pieprzymy i mieszamy z roztrzepanym białkiem.Następnie obtaczamy rybę mąką ziemniaczaną i pieczemy w garnku lub w woku w 2 szklankach oleju.Po upieczeniu ryby na drugiej patelni rozgrzewamy olej sezamowy,dodajemy rybę,cebulę i imbir z marynaty z odrobiną wina z marynat oraz sos pomidorowy i chwilę razem dusimy.Na koniec do ryby dodajemy drobniutko pokrojony szczypiorek.Podajemy z ryżem...Mam nadzieję,że mimo zmęczenia jasno opisałam sposób przyrządzania:)))
A teraz jako pierwsze zdjęcia,z serii moich kuchennym zmian pokażę,jak przyozdobiłam moje pojemniki na przyprawy.Naklejki dostałam od Ewy i pięknie komponują się z moimi ikeowskimi pojemniczkami.Oprócz tego:pomalowałam szafki,stojak na wino,lampion,koszyki,ramki i zrobiłam słoik na słodkości....wszystko pokażę...
oj ale przepis na rybkę podkradam ;O POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńmmmm, bardzo lubię ryby i żałuję, że nie mieszkam nad morzem. na pewno skorzystam z tego przepisu, danie wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy dorsz jakiego jadłam!!! :) Polecam :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTak przyrządzonej ryby chyba jeszcze nigdy nie miałem okazji jeść, ale jak widzę to faktycznie zapowiada się bardzo smakowicie. Jakiś czas temu korzystałem z przepisów https://mowisalmon.pl/przepisy/ i również udało mi się przyrządzić bardzo fajne i zarazem smaczne danie z łososiem.
OdpowiedzUsuńWino rozumiem białe ?
OdpowiedzUsuń