piątek, 16 listopada 2012

DORSZ PO CHIŃSKU W IMBIRZE I POMIDORACH

Moje prace nad zmianami w kuchni trwają.To prawdziwy huragan,każdy przedmiot nie leży na swoim miejscu,choć prace posuwają się do przodu.I jak to bywa gdy macie zaplanowaną ciężką pracę,ktoś wpada  z niespodziewaną wizytą.Na szczęście to moja imienniczka Beata,członkini mojej rodziny:)))więc nie martwiłam się wyglądem mojej kuchni,bo to swojska dziewczyna.Ale przywiozła mi 5 kg dorsza,prosto z kutra,prosto z Władysławowa.Nie mogłam zostawić ryby tak sobie i część zamroziłam a z reszty zrobiłam danie,które uwielbiam.Jak wiecie kocham kuchnię chińską i kiedyś ze zdumieniem odkryłam,że chińczycy potrafią przyrządzać rewelacyjne ryby.Przez wiele lat miałam przyjemność jeść w jednej z najlepszych restauracji chińskich w Trójmieście własnie dorsza i kiedyś zdarzył się cud.W moje ręce wpadł przepis na tę potrawę,od samego szefa kuchni.Dlatego na moim stole teraz nie gości dorsz po grecku a dorsz po chińsku,którego Wam serdecznie polecam,ponieważ jego smak i aromat jest niesamowity.Tak więc malowanie i sprzątanie kuchni dokończę jutro a dziś zajęłam sie cudownym dorszem:)))
SKŁAD:
1/2 kg filetów z dorsza
2 cebule
1 białko
2 szklanki oleju
mąka ziemniaczana
1 pęczek szczypiorku

MARYNATA DO RYBY
1/2 szklanki wina
5 plasterków imbiru
sól,pieprz biały

SOS POMIDOROWY
1 szklanka wina
1/2 szklanki rosołu
3 łyżki octu winnego lub owocowego
3 łyżki sosu pomidorowego lub w keczupu
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżeczki cukru brązowego
2 łyżeczki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia

Filet z dorsza opłukać,osuszyć i pokroić na kawałki ok 4 cm x 2 cm ,to mają być takie małe kawałki ,które można zjeść pałeczkami:)))Składniki marynaty dodać do pokrojonej ryby i dodać 2 cebule pokrojone na pół.Zamoczyć je w marynacie.Rybę w marynacie odstawić na pół godziny aby nabrała aromatu.W tym czasie zrobić sos pomidorowy.Na patelni rozgrzać oliwę,dodać cebulę,dodać czosnek i piec około minuty.wlać wino,mieszać cały czas,dodać sos pomidorowy lub keczup,zmniejszyć płomień i mieszając dodać ocet,sos sojowy,cukier brązowy,olej sezamowy.Czasami dodaję odrobinę soku z cytryny.Na koniec rozsypuję delikatnie mieszając mączkę ziemniaczaną,Mieszam aż sos zgęstnieje i odstawiam go na chwilę.
Jeśli sos pomidorowy mamy gotowy,pozostaje tylko usmarzyć rybę.Wcześniej wyjmujemy dorsza z marynaty solimy i pieprzymy i mieszamy z roztrzepanym białkiem.Następnie obtaczamy rybę mąką ziemniaczaną i pieczemy w  garnku lub w  woku w 2 szklankach oleju.Po upieczeniu ryby na drugiej patelni rozgrzewamy olej sezamowy,dodajemy rybę,cebulę i imbir z marynaty z odrobiną wina z marynat oraz sos pomidorowy i chwilę razem dusimy.Na koniec do ryby dodajemy drobniutko pokrojony szczypiorek.Podajemy z ryżem...Mam nadzieję,że mimo zmęczenia jasno opisałam sposób przyrządzania:)))


I jeszcze dołączę takie śmieszne zdjęcie,które mi przez przypadek wyszło:

A teraz jako pierwsze zdjęcia,z serii moich kuchennym zmian pokażę,jak przyozdobiłam moje pojemniki na przyprawy.Naklejki dostałam od Ewy i pięknie komponują się z  moimi ikeowskimi pojemniczkami.Oprócz tego:pomalowałam szafki,stojak na wino,lampion,koszyki,ramki i zrobiłam słoik na słodkości....wszystko pokażę...



3 komentarze:

  1. oj ale przepis na rybkę podkradam ;O POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm, bardzo lubię ryby i żałuję, że nie mieszkam nad morzem. na pewno skorzystam z tego przepisu, danie wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy dorsz jakiego jadłam!!! :) Polecam :)

    OdpowiedzUsuń