piątek, 9 listopada 2012

PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM Z INDYKA

Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na paprykę faszerowaną.Jest to przepis mojej mamy,która często taką paprykę serwowała nam jesienią.Z czasem,szczególnie ze względu na jedną taką wegetariankę mieszkającą w naszym domu,zaczęła przygotowywać paprykę faszerowaną ryżem,która ja też przygotowuję,ponieważ ta pewna wegetarianka nie chce przekonać się i przejść na ciemną stronę mocy czyli mięsożerców:)))
SKŁAD:
6 szt papryk czerwonych
1/2 mięsa mielonego z indyka
2 szt cebuli
300gr pieczarek
łyżka oliwy
koperek lub pietruszka do wyboru
pieprz,sól,papryka,zioła takie jakie lubicie najbardziej
odrobina bułki tartej,lub namoczonej suchej bułki-w zależności jak przygotowujecie mielone
jajko

WYKONANIE
Na patelni na gorącą oliwę wrzucam pokrojoną drobno cebulkę i po chwili pokrojone w drobną kostkę pieczarki.Duszę je około 15 minut.W tym czasie w misce mieszam mięso z bułką i jajkiem oraz doprawiam tak jak lubię.Dokładam pietruszkę lub koperek drobno posiekany i gdy lekko ostygnie cebulkę z pieczarkami.Wycinam górę papryki,pozbywam sie nasion i faszeruję mięsem.Czasami do mięsa dodaję ryż,my akurat lubimy brązowy.A wegetariance robię farsz z cebulki,pieczarek i ryżu,czasami urozmaicam pomidorami krojonymi w kostkę,które robię jesienią i używam zamiast tych sklepowych w puszce.Zazwyczaj paprykę piekę w tradycyjnej brytfannie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i piekę około godziny ale sprawdzam wcześniej,ponieważ czas pieczenia zależy od wielkości papryki.Najczęsciej podaję paprykę z ryżem.


3 komentarze:

  1. Mniam:)
    Czy 1/2 mięsa to to samo co 1/2 kilograma mięsa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście:)))Jakoś z pośpiechu zapomniało mi się:))))Ale miło mi,że wpadłaś!!!Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gorzej jakby ktoś pomyślał,ze to ma być 1/2 indyka:)))Poprawię to:)))

    OdpowiedzUsuń