TORT DACQUISE
SKŁADNIKI BEZY:
-6 białek
-szczypta soli
-300 gr cukru pudru
-1 łyżeczka octu winnego
SKŁADNIKI KREMU
-250 gr serka marscapone
-300ml śmietany kremówki 30%
-1 łyżka cukru pudru
-3/4 łyżki orzechów włoskich drobno posiekanych lub grubo zmielonych
-10-15 daktyli drobno pokrojonych
-200gr masy kajmakowej
SOS TRUSKAWKOWY
-dowolna ilość truskawek i cukru:)
WYKONANIE:
Na papierze dopieczenia trzeba wyrysować dwa koła około 20cm średnicy.To będzie miejsce na któe nałożymy bezę.Białka musimy ubić na sztywną piane.W czasie ubijania powoli dodajemy cukier i na koniec ocet.Wykładamy bezę na papier i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180st piekarnika.Pieczemy około 5 minut.Zmniejszamy temperature do 140 st i pieczemy około 1,5 godziny.Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik,lekko otworzyć drzwiczki i poczekać aż beza ostygnie.W tym czasie przygotujemy krem.Serek marscapone należy zmiksować z masą kajmakową.W tym czasie ubić śmietanę,dosypać do niej cukier i dodać ją do masy.Następnie dołożyć orzechy i daktyle i delikatnie wymieszać.Posmarować blaty kremem,wierzch tortu również i udekorować owocami.I najważniejsze!!!!Sam tort jest bardzo słodki więc my podajemy go z sosem truskawkowym,czyli miksujemy truskawki,dodajemy jeśli są kwaśne trochę cukru i polewamy nim tort.Wtedy dopiero wszystko wspaniale smakuje
Drugi deser wymaga cierpliwości,na pewno jest czasochłonny ale za to gdy go zrobicie będzie zachwycał i smakiem i wyglądem.Ja zrobiłam go już dwa razy i wiem,że warto poświęcić czas:)
TRUSKAWKOWA GALARETKA Z PIANKĄ
SKŁADNIKI GALARETKI
-2 galaretki truskawkowe
-truskawki do galaretki(znowu ilość zależy od Was)
SKŁADNIKI PIANKI
-500gr truskawek
-serek marscapone -1 opakowanie
-galaretka truskawkowa-2 szt
-cukier puder-1 łyżka
-śmietana kremówka 36%-pół szklanki
MASA ŚMIETANKOWA
-serek marscapone-1 opakowanie
-0,5l śmietany 36%
-2 łyżki cukru pudru-może byc mniej
-truskawki do przystrojenia deseru
WYKONANIE
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem,truskawki kroimi na kawałki i wkłądamy do miseczek lub pokali,wlewamy galaretkę i czekamy aż stężeje.Przygotowujemy pinakę:ponownie robimy galaretkę z dwóch szt,odstawiamy do ostudzenia.Blenderujemy truskawki z cukrem i dodoajemy serek a następnie galaretkę.W drugiej misce ubijamy śmietanę i delikatnie dodajemy do masy truskawkowej.Piankę kładziemy na stężoną galaretkę i odstawiamy do lodówki.Gdy już stężeje mozna położyć na nią kolejną galaretkę lub krem.Ubijamy w tym celu serek marscapone ze śmietaną i cukrem pudrem,Przekładamy na mus lub galaretkę i dekorujemy owocami.I już!!!mamy pyszny,letni deser!!!
Truskawki już były...a teraz historia:)))Czyli co tam u mnie się działo jak mnie nie było:)Oczywiście pracuję i może dlatego mam mniej czasu niż kiedyś.Nawet nie będę pisała że się poprawię,ponieważ nie wiem jak będzie z blogiem.Nie chciałabym z niego rezygnować jednak ostatni czas nie sprzyja blogowemu światu.Myślałam o skasowaniu bloga ale gdy miałam to zrobić zrobiło mi sie żal...tyle lat go pisałam i szkoda mi ot tak wyrzucić go do kosza...A może ktoś czyta,zagląda do mnie i korzysta z moich przepisów czy pomysłów na dekoracje?.A jeśli chodzi o pracę to każdy dzień przynosi coś nowego,czego się uczę,ciągle poznaję tajniki florystyki i zuskuję doświadczenie.Dekoracje zawsze były i będą moją pasją:)))A to małe migawki z mojego ostatniego pół roku:)))
Styczniowa herbatka z książką...której niestety nie polecam.
Takie cudne smakowe herbatki sprzedajemy w naszej kwiaciarni
Już zimą miałyśmy moje ukochane kwiaty:tulipany
W kwiaciarni co chwilę zmieniamy wystawę:
A tak wyglądają poranki(oczywiście nie wszystkie:)))kwiaciarki:)))To wschód słońca na giełdzie kwiatowej w Gdańsku
Jeden z wielu ślubnych bukietów,te cieszą najbardziej!!!
Walentynki z balonami.
Kolejne moje ulubione wiosenne kwiaty:
Marcowy bukiet dla mojej przyjaciólki:
Słodkości...
Moja Wielkanoc:
I bukiet z okazji mojego czerwcowego święta.....a było co świętować....
I tak minęło mi pół roku.....mam nadzieję,że Was nie zanudziłam:)Oby następny post nie ukazał się za kolejne pół roku a przynajmniej za miesiąc:)))Bo nie wiem czy zauważyliście ale na zdjęciach nie ma niczego smakowitego:)))A gotowałam małe co nie co:))Im mam Wam sporo do pokazania.Od jakiegoś czasu coraz częściej dania kuchni tajskiej.Uczę się ich potraw,przypraw i dodatków o czym postaram się Wam również napisać.Kuchnia tajska jest pełna aromatów,jest poprostu niesamowita!!!!O czym na pewno napiszę:)))
Jak dobrze,że wróciłaś do nas.Ciasto z bezą wygląda niezwykle smakowicie
OdpowiedzUsuńZ okazji czerwcowego święta - 100 lat!
OdpowiedzUsuńA wystrój fajnie się zmieniał wraz ze zmianą miesięcy! Super to pokazałaś też na bukietach. :))
TORT DACQUISE z truskakami to mnie zaskoczyłaś! widzę , że wprwadzasz innowacje
OdpowiedzUsuńnie kasuj bloga ,bo szkoda
Slowikiem" byłam też rozczarowana nie prwał mnie tak jak większości
piekne bukiety i dekoracja z mchem cudna i te zajączki ze zwisajacymi łapkami
pozdrawiam
Na bieżąco zaglądam do Ciebie na fb, ale to jednak nie to samo co blog. Trzymam kciuki za następny wpis :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe desery , być może któryś wypróbuję. Dużo pięknego działo się u Ciebie , piękne dekoracje i klimaty. Nie zaniedbuj bloga , bo czekamy na Twoje posty. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJak zawsze dużo pięknego u Ciebie.Pisz pokazuj i wracaj częściej do Nas :-). Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia:) Poranek na giełdzie przeuroczy:)
OdpowiedzUsuńJak dobrze, że chociaż od czasu do czasu pojawia się Twój post.
OdpowiedzUsuńNawet nie myśl o likwidacji bloga. Likwidacja? miałabyś zadowolenie? Tyle lat pracy, znajomości... Zawsze, ktoś może skorzystać z Twoich kapitalnych przepisów. I Ty również możesz wracać do wspomnień.
Serdecznie pozdrawiam:)
A my cały czas czekamy i wierzymy, że wrócisz na bloga.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia zostawiam :)
OdpowiedzUsuńHow lovelly articles. I like your opinion!
OdpowiedzUsuńHello i am Latifah from Lampung, Indonesia. I am writter and my own website is MantuIdaman Blog, I hope you can enjoy my articles bellow:
- Kenapa Menulis Blog?
- Tema Blog yang Saya Sukai
- Kenapa Memilih Nama MantuIdaman
- Kenapa Harus Berkomunitas?
- Bermedia Sosial dengan ramah
With love,
Latifah
Jeśli lubisz kupować wysokiej jakości produkty spożywcze to koniecznie zajrzyj na stronę https://advancedfood.pl/ . Uwielbiam robić zakupy w tym sklepie internetowym.
OdpowiedzUsuńŚwietna historia a jedzonko wygląda obłędnie! Ja kocham truskawki i w tym roku zjadłąm ich tonę. Teraz chcę zaczać robić przetwory z truskawek na zimę - https://magazyn.ceneo.pl/artykuly/przetwory-z-truskawek Trzeba uzupełnić zapasy bo z zeszłego roku mało co zostało :)
OdpowiedzUsuńperde modelleri
OdpowiedzUsuńSms onay
mobil ödeme bozdurma
Nftnasilalinir
ankara evden eve nakliyat
trafik sigortası
dedektör
Kurma Websitesi
aşk kitapları
kadıköy lg klima servisi
OdpowiedzUsuńmaltepe daikin klima servisi
kadıköy daikin klima servisi
kartal toshiba klima servisi
kartal beko klima servisi
beykoz lg klima servisi
üsküdar lg klima servisi
beykoz alarko carrier klima servisi
beykoz daikin klima servisi