czwartek, 6 czerwca 2013

O ZIÓŁKACH CIĄG DALSZY!!!

Cieszę się,że spodobał sie Wam post o ziołach a że poprosiłyście o więcej to dzielę się,swoją wiedzą:
Majeranek:

Majeranek rośnie nawet do 50cm,niestety w naszych warunkach trudno jest go przezimować,ponieważ pochodzi z cieplejszych krajów wschodnich leżących nad morzem śródziemnomorskim.Dlatego majeranek lubi ciepło i światło.Najczęściej majeranek suszymy ale można go również mrozić.I podobnie jak inne zioła zbieramy do suszenia lub mrożenia tuż przed kwitnieniem.A do czego stosujemy?Oczywiście nie tylko do grochówki.Polecam do tłustych mięs,świetnie pasuje z wieprzowiną,często gdy duszę szynkę dokładam do niej właśnie majeranku.Świetnie komponuje się z drobiem,szczególnie do wątróbki.Zawsze dodaję na sam koniec gdy piekę wątróbkę z cebulką i jabłkiem.Jej aromat...poezja!!!Polecam również do pieczonych ziemniaków.Świetnie komponują się z ziemniakami z grilla .Wystarczy podzielić ziemniak lekko podgotowany ,na pół,posypać ziołami w tym głównie majerankiem i solą,zawinąć w folię i zapiec na grillu.

Szałwia:
Wyobraźcie sobie,że szałwia rośnie nawet do 70cm,takiej jeszcze nigdy nie miałam:)Szałwia od wieków stosowana jest do płukania gardła i tak mi się kojarzyła a okazuje się,że można ją stosować nie tylko przy anginie.Szałwię najlepiej stosować przy bardzo tłustych mięsach,ponieważ wspomaga trawienie.U nas na kaszubach  stosuje się ją również do węgorza.Szałwia świetnie pasuje do prawie każdej z zielonych sałatek.
Melisa:

Pochodzi z bliskiego wschodu i jest bardzo znana jako lekarstwo na wspomaganie trawienia,obniżanie temperatury,działa przeciwskórczowo i antybakteryjnie,a przede wszystkim uspakajającą.Melisę możecie łączyć z twarożkiem,oraz z innymi ziołami jako dodatek do sałatek.Praktycznie melisę można stosować tam gdzie chcielibyśmy uzyskać lekki cytrynowy smak.Ja stosuję w sosach i szczególnie jako dodatek do ryb.Oczywiście do ciepłych dan dodajemy je na samym końcu gotowania.
Curry

Curry oczywiście pochodzi z Indii i głownie z tym krajem a właściwie z ich kuchnią kojarzy nam sie ten smak i zapach.A do czego dodawać curry:do mięs,ryb,warzyw,praktycznie do wszystkiego jeśli lubicie ten aromat.Choć curry to również mieszanka ziół a nie tylko jedno zioło.W skład mieszanki wchodzą:kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, kmin azjatycki, cynamon, imbir oraz sól. 
Kolendra:
Kolendra to również rodzina pochodząca z basenu morza śródziemnego.Jest rośliną jednoroczną.Kolendrę można mrozić,A stosujemy ją Do pierników i chleba ale to tylko nasiona.Suszone liście kolendry podajemy do  wszystkich duszonych sosów i mięs.Łodygi i korzenie sieka się i rozciera sie w  moździerzu i dodaje się do wszystkich chińskich dań z wooka.Liście podajemy do wszystki sałatek lub zup ale nigdy ich nie gotujemy,ponieważ po ugotowaniu traci swój aromat.
Ja o ziołach mogłabym godzinami,więc jak Was nie zanudziłam to powrócę do tematu:))
A jeszcze pokażę moją 3 miskę z ziołami:


 A na koniec madam lawenda.Stosuję ją przeciw molom i podobno równie dobrze sprawdza sie przeciw komarom.

To tyle bo nie chcę Was zanudzić.Już wkrótce rolady mięsne rolady z ziołami.Pokażę Wam super prosty przepis na ciasto z rabarbarem i prezenty jakie dostałam.Ale to jutro lub pojutrze.Jak znajdę czas.Pozdrawiam i dziękuję za komentarze,Wasza obecność wiele dla mnie znaczy.....

18 komentarzy:

  1. Beatko Ty to masz wiedzę!!! Teraz po takiej lekturze to i ja mogę zabłysnąć na temat ziółek:)
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E tam,trochę poczytałam,trochę się dowiedziałam i tyle:)A po prostu ziółka kocham i uwielbiam:)

      Usuń
  2. Beatko my dziś w tym samym temacie...ja dokupiłam dziś szałwię i właśnie czytałam w necie, do czego ją mogę zastosować..pisali o kurczaku, ale należy dawać odrobinę bo ma bardzo mocny smak...próbowałaś??? Buziaki Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie,nie próbowałam,ale wykorzystam swoją i zobaczę jaki będzie efekt.Dam Ci znać:)A posta czytałam,świetny!!!

      Usuń
  3. marzy mi się mieć w ogrodzie wszystkie zioła :)))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bym chciała,tym bardziej,że większość zimuje u nas doskonale.

      Usuń
  4. Bez ziół trudno się obyć. Pięknie pachną i dobrze smakują. Jednym słowem muszą być:))

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja dzis przyrzadzilam pysznego kurczaka z tymiankiem, pietruszka i oregano!!!
    Wszystkim smakowalo!!!!!!!
    Pozdrowienia i serdecznosci
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna uprawa, idealna na wiosenny jadłospis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Czekam z niecierpliwością na przepis na roladkę:-))) Może na niedzielę uda mi się zrobić? Choć nie wiem czy będę miała dla kogo? Dzieciaki już dorosłe, więc często ich w domu nie ma. Najwyżej sama zjem:-)
    Pozdrowionka:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie z roladką bedzie kłopot przez brak czasu,ale obiecuję,że najdalej w przyszłym tygodniu zrobię rolady i pokazę:)

      Usuń
  8. O - właśnie się dowiedziałam, że mam w ogrodzie melisę:) Dziękuje:) Ściskam mocno!

    OdpowiedzUsuń
  9. DZiekuję za takie wyczerpujące informacje :) przydadzą się na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetycznie przepisy :) jestem fanką i boczku i rabarbaru. miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń