sobota, 8 czerwca 2013

ZIOŁOWYCH PASJI CIĄG DALSZY CZYLI ZIOŁA W ROLADACH

Ostatnie dwa posty dotyczyły ziół,pewnie jeszcze do tego tematu wrócę aby opisać szczegółowo kolejne zioła a dziś nie uwierzycie ale powracam do gotowania!!!Po wielu tygodniach będzie przepis:)Znalazłam czas aby wykorzystać zioła i zrobiłam rolady,a że fenomenalnie wyszły chcę się przepisami podzielić z Wami.Nie wiem czy macie to samo co ja ale od kilku miesięcy nie smakują mi wędliny,które kupujemy w sklepach i staram się jak najwięcej robić sama.Nie mam wędzarni o której marzę ale przygotowuję szynki,rolady,pasztety i pieczenie rzymskie.I te swojskie przetwory smakują nam bardziej niż kupowane w sklepach.Polecam trzy rolady,które przygotowałam ostatnio:
ROLADA Z ZIOŁAMI Z PIERSI KURCZAKA
SKŁADNIKI:
-1 duża pierś z kurczaka
-garść orzechów włoskich
-ok.15 listków świeżej bazylii
-ok.15 listków oregano
-ok,15 listków tyminianku
-1/3 pęczka pietruszki
-1 łyżeczka masła
-pieprz,sól,papryka,czosnek
-2 ząbki czosnku
-kilka plasterków szynki parmeńskiej
WYKONANIE:
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Rozkrajamy na pół,ale nie do końca,w ten sposób mamy większy kawałek do faszerowania.Smarujemy wnętrze odrobiną masła.Doprawiamy przyprawami i kładziemy na piersi:posiekane zioła,drobno pokrojone orzechy i rozdrobnione ząbki czosnku..Zwijamy roladę i obkładamy szynką.Ostatnia rzecz to owinięcie sznurkiem i gotowe!!!Pieczemy piekarniku nastawionym na 200-220stopni około godziny.Ale ja po 45 minutach sprawdzam bo dużo zależy od wielkości piersi.
Przepraszam za jakość zdjęć ale robiłam je telefonem:)))Szybko aby mi nie zjedli rolad,więc nawet na stylizację i upiększanie nie  było czasu:)

ROLADA Z PIERSI INDYKA Z OWOCAMI I ZIOŁAMI
SKŁADNIKI:
-1 pierś z indyka
-opakowanie suszonej moreli
-opakowanie suszonej śliwki
-garść orzechów(ulubionych)
-zioła:tymianek,rozmaryn,oregano)
-pieprz,sól
-szynka parmeńska
WYKONANIE:
Podobnie jak wyżej rozkrajamy pierś i faszerujemy,ja owoce kładę na przemian:morele i śliwki,posypuję ziołami i orzechami.Oczywiście wcześniej mięso nacieram pieprzem i solą,odrobiną papryki,Na koniec zawijam,obkładam wędzoną szynką i sznuruję.Piekę trochę dłużej niż pierś z kurczaka.


ROLADA Z BOCZKU Z ZIOŁAMI I WĘDZONYM BOCZKIEM:
SKŁADNIKI:
-boczek surowy na roladę
-wędzony boczek cieńko pokrojony
-zioła:pietruszka,szałwia(mało!)oregano majerankowe,majeranek
-2 ząbki czosnku
-garść orzechów włoskich
-2 łyżki keczupu lub sosu pomidorowego
-1 łyżka musztardy
-sól,pieprz,czosnek,pieprz cayenne
-szynka mocno wędzona

WYKONANIE:
Boczek po umyciu wykrajamy z tłuszczu.maksymalnie jak tylko się da tak aby pozostawić tylko chude mięso.I podobnie jak piersi najpierw doprawiamy,smarujemy keczupem i musztardą i obkładamy wędzonymi kawałkami boczku,dokładamy orzechy drobno posiekane,zmiażdżony ząbek lub dwa czosnku,posiekane zioła.Jeśli lubicie to możecie dodać wędzoną śliwkę.I jak poprzednio zawijamy,owijamy szynką i obwijamy nitką,Pieczemy 1,5 godziny na 200 stopni.Ja nie nagrzewam na maksa piekarnika tylko na 200 stopni aby wytopił się z boczku tłuszcz.I już mamy gotowe!!!


Mam nadzieję,że skorzystacie z przepisów!!!W końcu wróciłam do tego co najbardziej kocham:))
A teraz chciałam się podzielić z Wami najłatwiejszym przepisem na ciasto z owocami na każdą porę roku.Nie ma łatwiejszego i smaczniejszego przepisu.Robimy 10 minut a delektujemy się 20 minut,bo po tym czasie już ciasta w domu nie będzie:))
SKŁADNIKI NA CIASTO TYM RAZEM Z RABARBAREM:
-5-7 rabarbarów lub innych owoców-zależy jak lubicie i jak są dużę
-2 jajka
-3/4 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru
-pół kostki masła
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KRUSZONKA
-1/4 kostki masła
-pół szklanki cukru
-pól szklanki mąki
WYKONANIE:
To były składniki na małą blaszkę,jeśli chcecie zrobić ciasto na tradycyjnej wielkości blachę proszę,podwoić ilość.
Ciasto przygotowujemy błyskawicznie:do miski wbijamy jajka,dodajemy mąkę cukier i miękkie masło(można je roztopić)dodajemy proszek do pieczenia.I ciasto mamy gotowe.Smarujemy foremkę,posypujemy kaszą mannę i wlewamy ciasto.Obieramy ze skórki rabarbar,kroimy w kostkę i słodzimy cukrem.Po umyciu pozostawiamy na cedzaku i posypujemy dość dużą ilością cukru.Po chwili przekładamy na ciasto.Dorabiamy kruszonkę,składniki na nią wkładamy do miski i w palcach rozdrabniamy.Kruszonką posypujemy owoce i pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Można zrobić inną wersję ciasta i podać rabarbar z truskawkami.
A do ciasta z rabarbarem oczywiście podajemy kompot.





Mam nadzieję,że ktoś z Was skorzysta z przepisów.I że komuś będzie smakować:))


28 komentarzy:

  1. Zastanawiam się kiedy ty to wszystko robisz???
    Rolada wygląda bardzo apetycznie, a ciasto z rabarbarem ... cóż w tej kwestii mogę tylko powzdychać - mnie nie wolno jeść rabarbaru ;(((
    Buziak ogromniasty ☺☺☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa,po nocach,po nocach:))Żartuję już Ci kiedyś mówiłam jedynie sobota po południu lub niedziela.Dla mnie gotowanie to odpoczynek:))Niestety teraz w sobotę i niedzielę,nadrabiam domowe zaległości z tygodnia.Na szczęście moja starsza córka bardzo mi pomaga i dba o dom.

      Usuń
  2. Beatko, w miarę możliwości odwiedzam wszystkie zaprzyjaźnione blogi :), podziwiam Twoje zioła i zazdroszczę, są piękne :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,bo wiem jak dobrze gotujesz i liczę na recenzje:)

      Usuń
  3. Super przepis na roladę. Skorzystam z pewnością. Też często robie takie smakołyki. Wczoraj piekłam pasztet:). Rabarbarowy kompot....zawsze musiał być z kisielem, najlepiej czerwonym. Jako dzieci piłyśmy do upadłego:), aż wszystko zniknęło z gara.Matko święta,ale to było dobre:))))Dzisiaj też czasem gotuję,ale nie za dużo,bo pewnie też bym piła tak długo,aż bym pękła :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam pasztety,mam jeden przepis,sprawdzony.Jak zrobię to pokażę:)Co do rabarbaru to pamiętałam go z dzieciństwa i teraz ztobiłam pierwszy raz ciasto i kompot.Dzieciaki były zachwycone:)Tylko kompot za mało posłodziłam,będę pamietać na następny raz.I chyba wypróbuję Twoją wersję z kisielem.

      Usuń
  4. To wszystko wygląda wyśmienicie.. a smak można sobie tylko "niestyty" wyobraźić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I smak i zapach był boski:))Nie chwaląc się:)

      Usuń
  5. Ale pychota, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychości,ślinka cieknie:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Oczywiście, że skorzystam z przepisów na rolady.
    Wieki nie jadłam ciasta rabarbarowego...nie piłam kompotu.
    Pamiętam te smaki z domu rodzinnego. Jakie to było pyszne.
    Moja Połówka uważa, że jest niezdrowy.
    Oczywiście poczęstowałam się kawałeczkiem ciasta.
    Mniam, mniam jakie cudowne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja od tego roku chyba częściej będę wykorzystywać rabarbar.Właśnie do ciast.

      Usuń
  8. Ale smakowitosci ;) roladki pierwsza klasa i deser pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj robie ciasto to samo ale dodam trochę truskawek:)

      Usuń
  9. Aż mnie ślinka pociekła na te roladki ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Na sama myśl o tych pysznościach, aż mi na duszy lepiej. Fajne przepisy, które wypróbuję chętnie.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ok idę sobie zrobić kolację bo aż mnie zassało w żołądku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he na głodnego u mnie nie czytaj postów o gotowaniu:))A już niedługo poziomkowy deser:)Tylko muszę znaleźć chwilkę wolnego :)

      Usuń
  12. Chętnie skorzystam z przepisów. Indyka z owocami jeszcze nie robiłam. Smakowity poscik:)
    Pozdrawiam-D.

    OdpowiedzUsuń
  13. Roladki ziołowe przepyszne!!!!!! Już wypróbowałam:-)))
    Pozdrowionka:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witaj,nożyczki kupiłam w sklepie z materiałami w Bielsku-Białej,w Bonotexie,pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń