środa, 1 stycznia 2014

SYLWESTROWA KOLACJA Z CAMEMBERTEM W ROLI GŁOWNEJ

Jak nie pisałam to całymi dniami a teraz codziennie nowy post:)Dzisiaj juz nie męczyłabym Was swoimi zapiskami ale chciałam pokazać jak spędziliśmy sylwestrową kolację,a  przecież za kilka dni temat już nie będzie na topie:)W zeszłym roku było na różowo a w tym zgodnie z kolorem kuchni na czerwono.A tak czerwień prezentowała się na stole:
Dekorację balonową dostałam od dziewczyn,więc nie musiałam wymyślać niczego na lampę.Jako przestawkę podałam camembert,to proste danie i zawsze sie sprawdza.A przygotowanie jej jest banalne.Ser camembert zanurzamy w roztrzepanym jajku a potem obtaczamy w bułce tartej,po chwili ponownie zanurzamy w  jajku i obtaczamy w bułce.Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i pieczemy ser,musi być w środku miękki.Podajemy gorący wraz z borówkami,czasami z żurawiną.My wolimy borówki bo są mniej kwaśne niż żurawina.A tak wygląda przygotowana przystawka:

Przygotowaliśmy danie,które niewiele osób jada,ciekawe czy i u Was gości na stołach.Chodzi o Tatar,u nas to rarytas:)Jem go od kilku lat i tylko w domach,członków rodziny,bo wiem,że jest pierwszej jakości i świeży.My podajemy mięso wymieszane z odrobiną wody,jajkiem,maggi,solą i pieprzem i dodajemy drobniutko pokrojoną cebulkę i ogórki kiszone.To jedno z dwóch dań z surowego mięsa,które jadamy,drugie to carpaccio,które kiedyś również pokazywałam.

Oczywiście jak to u nas nie mogło zabraknąć na stole talerza serów,uwielbiamy je:
I deserów,których przepis podawałam,warstwy różnych owoców,wczoraj u nas zmiksowane kiwi i zamrożone truskawki z odrobiną cukru,a między nimi krem ze śmietanki,cukru i serka marscapone.Ja tym razem dodałam na górę odrobinę bitej śmietany:
Przygotowałam też udziec indyczy,który jest bardzo delikatne i ostre skrzydełka dla chłopaków.Wszystko nam smakowało i miło nam się siedziało we własnym gronie.Było tak jak chciałam,rodzinnie,spokojnie i wesoło.Tak właśnie chcieliśmy spędzić ten wieczór.
I ostatnie zdjęcia z naszej kolacji:
Chciałabym serdecznie powitać:Kasiulkę i Małgosię,zaglądajcie do mnie jak najczęściej!!!

39 komentarzy:

  1. Beatko, stół jak zwykle pięknie nakryty. Dania smakowite.
    Przyznaję, że Camembert jest pyszny. W taki sam sposób przyrządzam go...
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lusiu,dziękuję,Nie szalałam zbyt z daniami,bo wiedziałam,że jak zrobię cammemberta,ktróry jest bardzo syty,już nie zjemy zbyt dużo.Ja pierwszy raz taki ser jadłam kilkanaście mat temu w pewnej znanej u nas restauracji w Sasinie o nazwie Ewa.Super miejsce.

      Usuń
  2. Widzę, że fajnie spędziłaś ostatnią noc w roku, a camemberta muszę spróbować zrobić w ten sposób- wydaje się być pyszny
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz w takim towarzystwie jest zawsze fajnie.mimo upływu lat nadal najciekawsze i najfajniejsze dla mnie::))

      Usuń
  3. Ale serek mnie skusił. Jutro zaraz zakupię. Tatara też uwielbiamy i robimy tak samo jak Ty. Dziękuję Beatko za wszystkie miłe słowa. Były mi bardzo potrzebne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek będzie Ci smakował,tylko koniecznie z borówką,inaczej nie próbuj!!!Ja również dziękuję za wszystko!!!

      Usuń
  4. Pięknie nakryty stół! Camembert wygląda świetnie i tak samo smakuje. A co do tatara to nie znoszę bleeee
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz,może do niego trzeba dorosnąć:)Ja jem go dopiero od kilku lat:)))Kiedyś go nie znosiłam:)

      Usuń
  5. Mmmmmmmmmmmmmmmm.....................................
    Jak ja lubię serki pleśniowe smażone i tatara...uczta bogów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem,wiem,smakowałoby Ci u nas:)Szkoda,że tak daleko mieszkasz!!!

      Usuń
  6. Dobrze, że masz czas... czas dla siebie i dla nas...
    oby w 2014 roku brakowało Ci g jak najrzadziej... by rodzina wspierała swoją siłą i miłością, oby troski omijały Wasz dom... zdrówka Kochana.... zdrówka jednak życzę Ci najbardziej - z całego serca ;-)))

    aleeeż mi szkoda tej choinki... :( :( :(
    pasowałaby do Waszego stołu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też szkoda,tej choinki,nawet pisać Ci nie chciałam,bo wiem ile włożyłaś w to pracy!!!Co do reszty to marzę o tym aby ten rok był dobrym rokiem.Kasiu,a Tobie życzę aby na Twojej drodze stanęła prawdziwa miłość:)Bez niej nic nie jest fajne!!!

      Usuń
  7. Dałabym sie pokroić za takiego camemberta!!! Wszystkiego naj naj naj!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też,ale ograniczyłam go bardzo,jemy go bardzo rzadko,ostatnio z dwa lata temu...no nie jest to zdrowe danie:)))Ale wyjątkowo pyszne!!!Zawsze polecam na przystawkę.

      Usuń
  8. Mniam, jak pysznie..
    A ten deser to wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj deser,u mnie to najlepszy deser z wszystkich które robiłam,rzadko chcą inny:)

      Usuń
  9. :) narobiłaś mi smaka na serek - jutro zakupię koniecznie
    za tatarem natomiast nie przepadam, to jedno z dań, do których nie udało mi się przekonać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko pamiętaj,podaj go z borówkami lub żurawiną,bez nich nie smakuje!!!

      Usuń
  10. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
    na serek i deser to bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za życzenia,co do deseru i serka to zrób je bo są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu.

      Usuń
  11. Ależ fajnie u Ciebie, na stole same pyszności, choć przyznam, ze tatara jeszcze nie próbowałam i nie wiem, czy się kiedyś odważę:-)
    Wszystkiego Dobrego na Nowy Rok!!
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odważ się!!!Jest pyszny,tylko ja lubię doprawiony odrobiną maggi.Dziękuję za życzenia.

      Usuń
  12. Beatko bardzo dziękuję Ci za życzenia :) Serek jest moją ulubioną potrawą ,bardzo lubię go robić na różne uroczystości ,tatara zaś uwielbia mój mąż ,a na Twój deserek nabrałam ochoty więc już odgapiam i zapisuje w moim własnym pięknym przepiśniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojoj,widzę,że przepiśnik jest w użytku:)Buziaki!!!

      Usuń
  13. Beatko , ja przechodzę do tatara - uwielbiam , dzięki , dzięki , pozdrawiam Dusia [piękny stół ]

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny stół, Beatko, ale najpiękniejszy nie dzięki wspaniałemu nakryciu i pysznym potrawom, ale dlatego, że rodzinny:) Wszystkiego dobrego w tym Nowym Roku Wam życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmm uwielbiam takie klimaty! a serek tym bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jejku Becia,Ty to potrafisz rozkołysać żołądek do bólu :P Człowiek resztki świąteczne dojada a ona mi tu z takimi pysznościami wyskakuje.Oj Ty niedobra hihi :))) Ślicznie wszystko wygląda...
    Ściskami jeszcze raz wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, na razie mam duzo wolnego to szaleję w kuchni,ale od poniedziałku trochę przestaję szaleć:))Dzięki za życzenai!!!

      Usuń
  17. Zaszalałaś moja droga, wszytskiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  18. Co za smakołyki.Fajnie zastawiony stół.Życze wszystkiego najlepszego,na ten NOWY ROK;))

    OdpowiedzUsuń
  19. smakowicie u Ciebie :):):) i całkiem zabawowo - u mnie był typowy sylwester emerytów :P choć do emerytury brak na jeszcze całkiem sporo :P jednak tak byliśmy zmęczeni po świątecznym wyjeździe, że opcja oglądania seriali na laptopie i objadania się zwyciężyła :)
    Szczęśliwego Nowego Roku :):)

    OdpowiedzUsuń
  20. a a a przeprowadzam sie do ciebie no tatar kocham uwiebiam a serki hmm moja lodowka jest nimi przepelniona :-) szczescia w nowym roku kochana :-) buziolki

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam tatra, szkoda, że nie trafiłam do Ciebie na Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń