niedziela, 16 marca 2014

PORADNIK KULINARNY CZ III PRZYPRAWY CZ.II

Jeszcze jesienią podjęłam się,że będę raz na jakiś czas pisała post o konkretnych zagadnieniach dotyczących kuchni.I co?I nawaliłam .Zaczął się okres świateczny i bardziej interesowały mnie dekoracje świateczne,potem dwa zimowe miesiące przeleciały bardzo szybko.Dziś zdopingowały mnie dwa emaile napisane w tym miesiącu,co z tym poradnikiem???Dziekuję za mobilizację....już poradnik się piszę.Na początek reszta informacji jakie mam o przyprawach:

ZIELE ANGIELSKIE
Czyli Pimenta,po hiszpańsku znaczy pieprz,wprew nazwie nie podzodzi z Angli a z Ameryki Południowej.Najwięcej uprawia się ziele na Jamajce.Ma w sobie kilka smaków:przypomina gałkę,pieprz,cynamon,imbir,Zielone ziarna po wysuszeniu są brązowo-złote.Sproszkowane ziele wchodzi w skłąd wielu mieszanek np.curry.Pamiętajcie że ziele zawsze się używa na początku gotowania.A urzywamy go do:wszelkich marynat,sosów,pieczeni,zup,dziczyzny,kompotów,wina grzanego,wędzonych mięs,kapusty kiszonej,do ciast szczególnie z dynią.Ziarna ziela długo utrzymują swój aromat,muszą być zamknięte w szczelnym pojemniku,bez dostępu do światła.Zmielone ziarna,krócej utzymują swój aromat.


TYMIANEK
Tymianek stosujemy do wielu potraw,można go używać do zup,tłustych mięs,pasztetów,gulaszy,kiełbas i roślin strączkowych.Charakteryzuje się ostrym i pikantnym aromatem,jest bardzo popularny w kuchni francuskiej.Tymianke obok pietruszki i liścia laurowego wchodzi w skład bouquet garnis.Tymianek możecie dodawać również do ryb,można też stosować go do wszelkich farszów.Możecie go dodawać do domowych przetworów:majonezu,octów,masłą,musztardy.Polecam go również do warzyw,mozecie posypać nim pomidory,cebulę,pieczarki czy ogórki.Wiem,że znajomi stosują tymianek do zapiekanek w którym głównym składnikiem są jajka.Jakm widzicie praktycznie tymianek jest wszędzie:)

SZAFRAN
Legendarna przyprawa....najdroższa na świecie....jedyna w swoim rodzaju....Pochodzi z południa,w tej chwili hoduje się go głównie w Hiszpanii w okolicach Walencji ale również w Indiach,Chinach i Iranie.Szafran jest popularny nie tylko ze względu na walory smakowe ale również za jego właściwości barwiące.Jego smak ma delikatny posmak miodu ale jest o wiele bardziej cierpki,lekko gorzki.Szafran można używać na dwa sposoby:rozkruszyć gałązki w moździerzu na drobny proszek i dodać do potrawy lub zamoczyć w niewielkiej ilości wody.Dobry szafran w kontakcie z wodą powinien podwoić swoją ilość.Bardzo często szafran dodaje się do ryżu,nadaje on specyficzny smak i delikatny żółty kolor.Czyli możemy go dodać,do wszystkich potraw z ryżem:zapiekanek,paeli i innych.Świetnie nadaje się do ryb i owoców morza.Szafran trzymamy w ciemnym,suchym i dość chłodnym miejscu,w zamkniętym pojemniku.

OREGANO
Często przypomina zapachem majeranek.I nawet nosi nazwę :dziki majeranek.W dużych ilościach hoduje się go w Turcji i w jest niezbędnym składnikiem kuchni tureckiej.Do przypraw stosuje się liści,większy aromat mają liście suszone niż świeże.U nas w domu to ulubiona przyprawa do pizzy.Ale dodaję go do sosów mięsnych.czasami choć rzadziej do ryb,często do portaw z grilla.Oregano świetnie komponuje się z pikantnymi potrawami.Świetnie komponuje się z baraniną i jagnięciną.Jest składnikiem ziół prowansalskich.Można oregano dodać do sałatek ,w tym do greckie sałatki.Oregano możemy przechowywać w materiałowych woreczkach lub w zamkniętych pojemnikach.

ROZMARYN
Ma bardzo mocny smak,w zapachu przypomina sosnę.Ma bogate zastosowanie.Rozmaryn na krótkie,twarde listki,trochę przypominające igły.Rozmaryn dodajemy do mięs,głownie drobiu.dziczyzny,jagnięciny i wołowiny.Niektórzy stosują go do ryb.Możemy go stosować do szpinaku,zup warzywnych a także do sosów i marynat.Ja często kładę gałązki rozmarynu na pieczenie,np na udzieć z indyka.Rozmaryn można dodawać do pietruszki i szczypiorku,podkreśla ich smak.Rozmaryn można przechowywać w zamrażalniku,zamrożony rozmaryn ma bardziej intensywany smak.Możemy go również wysuszyć,wczesniej odrywając listki od gałązek.Przed zastosowaniem listki należy zmiażczyć w moździerzu lub zmieliś w młynku.

MAJERANEK
Ziele miłości,był symbolem miłości,składnik wielu miłosnych wywarów....Pochodzi z basenu morza śódziemnego,wyjątkowo popularny w Polsce.Urzywamy go do wędzonych kiełbas,sosów grzybowych,sosów mięsnych i rybnych.Możemy go dodać do owoców morza i ryb.Do domowych octów i masła ziołowego.Jest podstawową przyprawą wielu zup:grochowej,fasolowej,żurku,flakówMy w domu używamy do zapiekanek ziemniaczanych.Ale można dodać go również do fasoli,i kapusty.Można go również dodawać do mięsa pieczonego na grillu.Jest składnikiem mieszanek:bouquet grani,khmeli suneli i wielu marynat.

LUBCZYK
Spokrewniony jest z pietruszką.W potrawac stosuje się głównie liście lubczyku ale również korzeń i nasiona i łodygi.Lubczyk ma ząbkowane zielone liście l,trochę podobne do pietruszki lub selera.Nasioną są małe,w kształcie półksiężyca w kolorze bązowym.Korzenie są dość grube w kolorze szaro brązowym.Podobnie jak w przypadku innych ziół wysuszone liście mają silniejszy aromat niż świeże.Lubczyk możemy używać surowy jak i gotowany.Liście można zastosować jako dodatek do zup,możemy nimi posypać już gotowe dania mięsne:pieczenie,zapiekanki ale również ziemniaki gotowane.Poszatkowane liście można dodawać również do świeżych i zielonych sałat.Ale opórcz liści możemy sałatkę posypać zairnami luczyka.Ziarna możemy również dodać do pieczywa.Lodygi dodajemy do sosów i gulaszy,tylko musimy pamiętać o zdarciu skórki z korzenia która ma dość gorzki posmak.

KOLENDRA
Również spokrewniona i bardzo przypominająca pietruszkę.Ziarna kolendy szeroko stosowane są w kuchni wschodu,jest jednym ze składników mieszanki garam masala.Dodaje się ja do jagnięciny i wieprzowiny.My w  domu dodajemy ją do kaczki po chińsku w pomarańczach,niesamowicie wydobywa ich smak.Można ją wetrzeć w skórkę szynki czy kurczaka pieczonego,powoduje efekt chrupiącej skórki.Ziarna kolendy możemy dodać do farszów mięsnych a także posypać nimi skórkę ryby smażonej.Świeżą kolendrą podobnie jak pietruszką posypujemy zupy,sosy i warzywa.Warto stosować kolendrę przy potrawachz mięs,pnieważ zawiera przeciwutleniacz,który zapobiega wchłanianiu się tłuszczów zwierzęcych.Kolendrę stosuję się ze względu na właściwości bakteriobójcze,do  wszelkiego rodzaju do marynat.Przechowujemy zamrożoną w zamrażalniku,suszoną w woreczkach lub innych zamkniętych pojemnikach.

LIŚĆ LAUROWY
Wawrzyn pochodzi z Azji ale był bardzo popularny już w starożytnym Rzymie.Liść laurowy świeży jest zielony i błyszczący a wysuszony oliwkowy.Liście mają dość ostry smak,który szczególnie uwydatnia się po pokruszeniu liści.Liść laurowy wykorzystujemy do zup takich jak kapuśniak,żurek,ziemniaczana,grochowa,fasolowa,flaków,sosów,szczególnie do bigosu.Również do pieczeni i gulaszy,szczególnie z wieprzowiny.Jest podstawowym składnikiem marynat i wszelkich zalew octowych.Liście należy przechowywać w zamkniętyc pojemnikach z daleko od światła.

SZAŁWIA
Najlepiej stosować świeżą,ma sosnowy posmak,balsamiczny aromat i ma lekko cytrusową nutę.Wysuszona może mieś lekko gorzkawy smak.Jest idealną przyprawą do tłustych mięs,szczególnie do kaczek i gęsi.Jako jedna z nielicznych nadaje się do potraw długogotujących się.Należy jednak stosować ją z umiarem,ponieważ ma dość specyficzny smak.Szałwię możecie dodawać do kurczaka duszonego w sosie,zup szczególnie do kremu z dyni oraz do zupy pomidorowej,do której wrzucacie kilka świeżych listków szałwi.Można ją dodać do wielu innych potraw:węgorza,pstrąga,karpia,grochu,fasoli,świetnie komponuje się z cebulą.Można dodać ją również do bułeczek pikantnych.


Mam nadzieję,że Was nie zanudziłam!!!A jeśli chcecie kolejnych cykli napiszcie,pozostało mi do opisania:anyż,bazylia,cynamon,cząber,estragon,gałka muszkatałowa,gorczyca,sezam kmin,wanillia,pietruszka,jałowiec,koper,kurkuma,mięta,sezam,siemię,fenkuł i jeszcze kilka innych.Chcecie?

Wszystkie zdjęcia pochodzą z zasobów internetu.

23 komentarze:

  1. Mnie na pewno nic tu nie zanudziło, a raczej oczarowało:-) Uwielbiam zioła, przyprawy , więc temat w sam raz dla mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,w takim razie za jakiś czas kolejna część:)

      Usuń
  2. ale bym chciała takie przyprawy wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję przyrpawy raz,dwa razy do roku w sporych ilościach w sklepie:świat przypraw z Gdyni.Przysyłają mi do domu a mają praktycznie wszystko.Generalnie używam dużo przypraw,szczególnie ziół.

      Usuń
  3. oregano... dodaję niemal do wszystkiego :) no...może nie do ciasta :P ale i do zupki, i do dania głównego zawsze musi być :) nie wiem, czy można być uzależnionym od oregano, ale jak tak, to ja jestem ;)
    udanej niedzieli :) mam nadzieję, że pogoda u Ciebie lepsza niż u mnie - leje i wieje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysłałabym Ci zdjęcia ale nie chcę Cię denerwować,bo u nas błękitne niebo,słońced mocno świeci,ptaki śpiewają...nie do uwierzenia,po prostu piękna pogoda!!!A u nas oregano też jest ulubioną przyprawą,szczególnie mojego syna.Od kilku lat uprawiam sama oregano.

      Usuń
  4. szałwia do sosu :) z polędwiczkami mnie uwiodła, wcześniej praktycznie wcale nie używałam
    a ziemniaczki pieczone z rozmarynem są najlepsze na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do szałwi,w pełni się zgadzam.ja do niej też podchodziłam jakjeż do sera:)))Ale teraz używam ją częściej.Jest niesamowita.A ziemniaki z rozmarynem zrobię i zobaczę efekt,

      Usuń
  5. Przyprawy nadaja całego smaku aromatu.Uwielbiam i co jakiś czas eksperymentuje z nowymi:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też,ostatnio zapoznałam się z papryką wędzoną.Co jest dla mnie nowością,ale też uwielbiam eksperymentować.

      Usuń
  6. I ja, i ja oczekuję na kolejną część:) Uwielbiam różnego rodzaju przyprawy! uzależniona jestem od czosnku, papryki wędzonej i pietruszki:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok,obiecuję,że będzie kolejna częśc:)I nie za następne trzy miesiace:)

      Usuń
  7. Ty to jednak jest encyklopedia kulinarna!!!! Rodzinka to powinna Cie kochana na rękach nosić...
    Ja tymianek daje do każdej zupy - to jest lepsze od kostki rosołowej:) Rozmarynu nie używam i myśle sobie teraz ze to chyba bład...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od razu encyklopedia:)Mały leksykon to może....jeśli smakuje Ci tymianek to dodaj do zupy lubczyk....bajka:)

      Usuń
  8. Becia,Ty jak magik,co wyciąga kolejnego króliczka z kapelusza hihi Ja tam z przyprawami jestem na bakier i używam przeważnie tylko soli i pieprzu...i namiętnie przyprawy do kurczaka hahaha Jak narkoman jakiś :)))) Jak coś jest bez smaku,to cyk i przyprawa leci hahaha
    Uściski Ty nasza "encyklopedio" chodząca jak to Ewa stwierdziła :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odstaw moja droga przyprawę do kurczaka a skuś się na inne:))Ja eksperymentuję z ziołami i przyprawami i dopiero od paru lat widzę jak one są ważne dla smaku potrawy.Ale zdradzę Ci tajemnice że ja miałam tak jakiś czas temu z Vegetą,jak było coś bez smaku to bach vegeta....dodam,że na samą myśl o tym palę się ze wstydu...:))

      Usuń
  9. Lubię te Twoje "przyprawowe" posty:-) Kopalnia wiedzy na ten temat!
    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo.Będzie ich więcej,obiecuję.

      Usuń
  10. Uwielbiam dodawać przyprawy do wszystkiego. Takie ziołowe kombinacje to nie tylko poezja samku, ale i zapchu. Z tego artykulu można się dużo dowiedzieć.

    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobrze, że powróciłaś do ziołowego poradnika...
    Mam spory ogródek ziołowy... Suszę i mrożę zioła bo w swojej kuchni sporo ich używam. Nie kupuję żadnych kostek rosołowych. Zastępują je zioła.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z wielką ciekawością przeczytałam Twój post :-)
    Uwielbiam zioła i dodaje je do potraw w hurtowych ilościach !
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń