wtorek, 4 lutego 2014

RELACJA URODZINOWA I PRZEPIS NA TORT DACQUOISE

Jak wiecie w niedzielę odbyły się u nas urodziny młodszej córki,obiecałam Wam kilka przepisów i zdjęcia z dekoracji stołu.Zacznę od stołu któy prezentował się następująco,w odcieniu niebieskim,dostosował sie do nowych kuchennych kolorków.Mam coraz więcej skorupek niebieskich i miętowych,więc stół nabiera rumieńców:)
 Nawet woda miała odcień blue,dzięki niezastąpionym barwnikom spożywczym:)Goście podchodzili do niej najpierw jak do jeża,ja też:)Ale barwniki absolutnie nie zmieniają smaku wody.

Podałam lasagne z beszamelem,właściwie nie ja co córka,bo ona ją robiła i wiem,że już kilka razy obiecałam na nia przepis,w krótce pojawi się na moim blogu,bo dziś chciałąbym skupić się na torcie:)U nas oprócz faszerowanych jajek,których przepis zamieściłam na wiosnę,pojawiły się roladki z łososia.Polecam .Sos ten sam co do kanapek,z poprzedniego postu.Robimy z płatów łososia roladkę i zawijamy w folię aluminiową i chowamy do zamrażalnika minimum na godzinę.Kroimy ją gdy są mocno schłodzona.A prezentują się tak:
Oczywiście nie mogło zabraknąć słodkości i moich owocowych deserów z marscapone,tym razem z truskawkami,kiwi,brzoskwiniami i bananami lub dla maruderów tylko z truskawkami:)
Znowu przygotowałam tort,tym razem zupełnie inny niż wszystkie dotąd,przepis dostałam od koleżanki i dlatego już od dziś będzie to TORT A'LA ELA:
TORT ALA ELA:)
SKŁADNIKI
Beza:
-6 dużych jajek
-szczypta soli
-300gr cukru pudru
lub
-w zaprzyjaźnionej cukierni kupić dwa lub trzy gotowe płaty bezowe:)
Krem:
-250 ml serka marscapone
-300ml śmietany kremówki 36%
-szklanka posiekanych orzechów włoskich
-10 daktyli
-150gr masy kajmakowej
-owoce,kakao lub orzechy do dekoracji

WYKONANIE:
Dużą blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, wymieszać.Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
W misce wymieszać masę z serkiem.W innej ubić na sztywną śmietankę.Pod koniec ubijania dodać cukier a następnie połączyć z masą kajmakową z serkiem.Na koniec dodać do kremu bakalie.
Płaty bezowe przełożyć kremem i górę udekorować według swojego uznania,ja położyłam truskawki ale uważam,że lepszą opcją byłyby bakalie.
Polecam Wam ten tort,kiedyś kupowaliśmy go w cukierni Sowy a teraz dzięki Eli sama mogę go przygotować.Jest bardzo syty,ale pyszny:)

Urodziny uważam za udane,córcia też,bo dostało swoje wymarzone tulipany,od lat dostaje tyle tulipanów ile ma lat,już się zastanawiam jak zerwać z tą tradycją,ponieważ lata lecą i się negatywnie odbija to na moim portfelu:)Już w tym roku zapowiedziałam zerwanie z tradycją ale napotkałam pełen wyrzuty wzrok i nie chciałąm awantury w taki piękny dzień:)Choć gdy widzę jej radość,zapominam o wydatku.:)
Oczywiście rozchorowałam sie znowu,już taki mój urok ,zimą,już tak mam.Dwa tygodnie temu zapalenie oskrzeli teraz przeziębienie...ależ ja tej zimy nie cierpię ,czemu u nas śnieg a u wielu z Was zieleń i prawie wiosenna aura  a choroba przyszła  akurat teraz gdy mam więcej pracy niż w styczniu.
Jutro muszę "być na chodzie",ponieważ dostanę do sklepu nowe dekoracje i kilka cudownych drobiazgów,więc jeśli znacie jakiś złoty środek do postawienia człowieka na nogi w 12 godzin,proszę o nadesłanie receptury:)Zrobię wszystko:)No,prawie wszystko:)

68 komentarzy:

  1. cudownie, uwielbiam ludzi wkładających serce w każde detale:) pięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musze przyzmac ze lubie wymyslac jak ma wygladacstol:)a nie tylko potrawy.

      Usuń
  2. 100 lat dla córci:) Stół w pięknym kolorze. Mniam, mniam wszystko apetycznie wygląda. Tort, cudo. Ja podobnie robię roladki tylko nie wpadłam na pomysł z zamrażalnikiem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O zamrazalniku to gdzies przeczytalam i fdktycznie lepiej sie kroi

      Usuń
  3. Tort wygląda pysznie! No i beza nie jest łatwa w wykonaniu, jak pomyślę ile razy ją zepsułam, no szkoda gadać...Dekoracja stołu obłędna. No i te tulipany, super tradycja, bardzo, ale to bardzo mnie się podoba:) Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczescie sa cukiernie gdzie mozesz kupic takie gotowe podklady bezowe.

      Usuń
  4. Może kiedyś się odważę i spróbuję zrobić bezę bo to podobno nie jest wcale proste jakby się wydawało ;))) Twój tort wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki i faktycznie smakowal niezle:)

      Usuń
  5. Witaj skupiłaś się na torcie oceniam go jak z najwyższej półki a całe pzryjęcie oraż roladki są w moim guście pozdrawiam Maria

    OdpowiedzUsuń
  6. Desery wyglądają niesamowicie i mimo później pory chętnie bym ich skosztowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My je bardzo lubimy,czesto je robie zamiast innych slodyczy.

      Usuń
  7. Wszystkiego najlepszego dla Twojej Córci. Stół przepięknie nakryty. Świetnie to wymyśliłaś. A jedzonko wygląda przepysznie.
    Może zdobędę się na odwagę i upiekę taką bezę.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje:)choc chyba tak bo domownikom bardzo smakowalo:)

      Usuń
  9. pieknie nakryty stol,super pomysl z kolorem przewodnim a ta woda to mnie rozbawila!
    tort profeska, oj zjadlabym kawalek takiego!!!!
    Kochana, zdrowka !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Magda,jakoś mi te choróbska zdrowie psują:)A co do wody to też mi się podoba pomysł,a zaopatrzyłam się w wiele kolorków,więc będę robić doświadczenia kolorystyczne.:)

      Usuń
  10. Jakie pyszności.
    A stół pięknie nakryty, masz cudowne te niebieskie "skorupki"
    Życzę powrotu do zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
  11. aż mnie ślinka na deserek pociekła a wystrojem urodzinowej kuchni jestem zachwycona ;-)))
    Uściski zasyłam a nawet buziaka ;-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dziękuję,dziękuję,też mi się te niebieskości podobały,dlatego pokazałam:)

      Usuń
  12. Wszystkie pięknie się prezentuje i ten tort - ja uwielbiam bezowy z kremem kawowym - zjadłabym pół bez zająknięcia ;) skorupki w kolorze blue cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kochana, do Ciebie jak do Doroty boje się wchodzić jak nie mam czegoś pod ręką do ściamkania ;))))) Piękny stół i mnóstwo smakowitości!
    Choć Cię to nie pocieszy to powiem Ci szczerze, że w tym roku i ja ciągle popadam w jakieś choróbska. Najprościej by było powiedzieć, że zdrowie to u mnie stan przejściowy między jedną chorobą a drugą ;))))
    Zdrowia życzę!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota jest the best:)A co do chorób,toja już nie wiem co robić,rok zaczęłam zapaleniem oskrzeli,teraz znowu grypa byle do wiosny:)

      Usuń
  14. Niebiansko w tych niebieskosciach, wszystko robi wrazenie z woda na czele.
    Desry, dania glowne no mniam mniam a tulipany tez w kolorze niebieskim:)

    Nie znam zlotego srodka na przeziebienie, zrob co masz do zrobienia na wczoraj, i wskakuj do lozka - zdrowka zycze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie to co dziś miałam zrobić przełożyłam,nie miałam siły,jutro może będzie lepiej.W sumie ja też nie mam sprawdzonych metod.Na razie piję krople z pestek greifruta,może pomoże.

      Usuń
  15. Pięknie nakryty stół i same pyszności.Tort z truskawkami o tej porze robi wrażenie i jeszcze bardziej chcę wiosny. Pozdrawiam i zdrówka życzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę,że się udał i smakował.Już nie będę musiała u Sowy kupować,choć ostatnio już parę lat nie kupowałam.

      Usuń
  16. Wspaniale nakryty stół, cudne dodatki. Jedzenie podane bardzo apetycznie, aż zrobiłam się głodna:)))
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się cieszyłam,że tak fajnie to wszystko wyszło.Następna impreza to moje urodziny ale chyba będą w plenerze:)

      Usuń
  17. ależ piękny stół....a ten torcik mniam...aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  18. oj, to ja powrotu do zdrowia życzę :) trzeba się chyba wyleżeć i wysiedzieć w domu, innej rady nie ma :) sama już tak choruję od dwóch tygodni i w końcu się poddałam, siedzę grzecznie w domu, praca nie zając ;)
    udanego tygodnia!!
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś lezałam,nie pojechałam do pracy ale jutro już muszę,mam do przygotowania paczki ze sklepu internetowego,więc nie ma zmiłuj się:)Dzięki za wszystko!!!

      Usuń
  19. Rewelacyjny tort.
    Uwielbiam wszelkiej maści bezowe wypieki.
    Woda w odcieniu blue- świetna.
    Sto lat dla córeczki!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz,to moj pierwszy taki tort,więc terz będę go częściej robiła,może z owocowym sosem:)

      Usuń
  20. 100 lat dla córci! Pięknie na stole:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ha:) Przeczytałam oba posty ostatnie, oba smakowite:) Dzięki za przepis na kanapkę, rewelacyjny:) Torty bezowe wypieka moja Córka i określa je mianem "kobiecych".. Czyli jak kobitka rodzinna/zaprzyjaźniona ma uroczystość dostaje taki torcik, jak osoba płci męskiej - coś z czekoladą:) Stół piekny w tych niebieskościach:) I 100 lat dla Córki, a Tobie duuuużo zdrówka! Pozdrowienia odwilżowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz,nie pomyślałam,żeby dać go w prezencie!!!Super pomysł.Zrobię go mamom na dzień matki!!!Ale fajny pomysł mi podrzuciłaś.Dzięki!!!

      Usuń
  22. ale było pysznie :) i ten tost bezowy - uwielbiam :)
    niebieska woda to wygląda jak jakiś afrodyzjak ;p jakoś mi się tak kojarzy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też od niedzieli uwielbiam:)Ale nie jadam:)No niebieska woda mnie też rozbawiła:)Fajne są te barwniki spożywcze:)

      Usuń
  23. Dziękuje za miły komentarz u mnie. Ja również cieszę się że mogłam Ciebie poznać. Wspaniała impreza w kolorze niebieskim , wszystko pięknie i gustownie przygotowałaś . Roladki z łososia apetyczne bardzo. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz,u mnie w domu śmieją się co wymyślę na kolejne urodziny,nałatwiej mam z synem,bo urodził się w 31.10,więc mam dużo pomarańczu,dzuszków i dyni:)

      Usuń
  24. Pięknie, pysznie, perfekcyjnie!
    Wszystkiego naj dla córci a dla Ciebie zdróweczka... dużo zdróweczka.
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj,Aniu zdrówko by mi się przydało:)

      Usuń
  25. Beatko, odezwij się na maila, bo ja nie mogę znaleźć maila do Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  26. Beatko słaba z Ciebie płeć ha ha , ale żarty na bok inhalacje , moczenie stóp przed spaniem i na mokre stópki [ nie wycieramy] skarpetki wełniane dobre jest ciepłe piwo z miodem wypić , piszę to co stosowałam , bo żadnych ziół nie stosuję , zdrówka , zdrówka , a urodziny córci świetne wyprawiłaś pozdrawiam Dusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jakoś faktycznie jakos w tym roku słaba:)Ale damy radę!!!Na razie leżępod kocykime isię wściekam,że mi dni w ten sposób mijają:)Dzięki za rady,skorzystam!!!

      Usuń
  27. Kolorki przyjęcia,ceramiki cudne ! Uwielbiam ten styl , jedzonko też orginalne ,zawsze czymś nas zaskakujesz :).Powiem Ci że czekam na przepis Twój na lazzanie,bo u nas wszyscy je bardzo lubią ,a od Ciebie przepis to na wagę złota Beatko,pozdrawiam ,kuruj się tam ,bo czekam niecierpliwie na Twoje nowe wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi,że zaskakuję,jeszcze tylko kilka dni i podam przepis.Dojdę do siebie,poszukam zdjęcia i podam:)Dziękuję Ci Dorota...za wszystko:)Ty już wiesz za co:)

      Usuń
  28. O żesz Ty!! Beatko,widać,że w każde jedzonko wkładasz mnóstwo serca i gdyby nie to,że monitor blokuje mi dostęp do tego wszystkiego smacznego,to wyciągnęłabym rękę :))) Przekaż swojej rodzinie,że są szczęściarzami...Jak nie doceniają to ja Cię przygarnę...hihi :)))))
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy:)Kiedys się spotkamy i sobie pogadamy przy czymś dobrym do jedzenia:)

      Usuń
  29. O w mordę jeża!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ślinka cieknie mi po brodzie a kubki smakowe szaleja:) Powzdycham tylko , bo przecież ekranu nie wyliże....

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyślę Ci w paczuszce trochę smakołyków:))

    OdpowiedzUsuń
  31. Łososiowa rolada to prawdziwy hit:) Smaka mi narobiłaś jak nie wiem co:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ją lubię,szybka,prosta i smaczna:)

      Usuń
  32. Co za smakołyki,slinka cieknie:))

    OdpowiedzUsuń
  33. Spóźnione ale szczere 100 lat dla córci.
    Smakołyki wyborne, na tort mam chrapkę, być może zrobię ;)
    I zdrowiej, nie choruj więcej :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za życzenia!!!Już zdrowieję:)

      Usuń