piątek, 7 grudnia 2012

ZAPRASZAM NA RYBKĘ:)))

Zgodnie z obietnicą dzisiaj przedstawię Wam przepis na pyszną rybkę.Już od jakiegoś czasu nie pieczemy tradycyjnie ryb na patelni,wyjątek stanowi flądra,akurat ta ryba najlepiej smakuje pieczona tradycyjnie.Chciałabym Wam pokazać sposób przyrządzania ryby z folii,dzisiaj jest to pstrąg,ale może być to praktycznie każda ryba.Do tego przygotowałam szpinak,bardzo go lubię,co prawda na zdjęciach nie wygląda ładnie ale ciężko jest pokazać szpinak z ładnej strony:)))Jakoś jest mało wdzięczy do fotografowania:)))Tak przyrządzony szpinak możecie stosować jako dodatek do ryb,mięsa ale również jako sos do makaronu lub farsz do pierogów.Jeśli ma być farszem do pierogów,to dodajcie trochę mniej śmietany.
SKŁADNIKI SZPINAKOWEGO SOSU:
-paczka szpinaku
-2szt cebuli
-3 ząbki czosnku
-150gr sera pleśniowego,jeśli lubicie ostrzejszy smak potraw,możecie dodać więcej
-pól kubka śmietany 30%
-pół szklanki białego wina
-5 suszonych pomidorów
-sól,pieprz biały
-odrobina masła do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewamy masło,gdy rozgrzeje się dokładamy cebulę,następnie pokrojony w plasterki czosnek.Dusimy aż cebula będzie miękka i na patelnie kładziemy szpinak,suszone pomidory pokrojone w kostkę,dusimy go ok.10 min,po tym czasie do szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy,pół szklanki białego wina.Odstawiamy patelnię i wlewamy śmietanę.Dusimy jeszcze kilka minut aż wszystko sie ze sobą połączy.Jeśli lubicie ser zółty a możecie sobie pozwolić,to możecie przed podaniem posypać szpinak drobno startym serem żółtym.Mam nadzieję,że będzie Wam smakować.

A teraz czas na rybkę:))

SKŁADNIKI:
-3 szt średniej wielkości pstrągi(moje miały średnio 300-350 gr jeden)Nie powinny być zbyt duże.
-2 szt marchewek
-1 szt pietruszki
-kawałek selera
-pęczek zielonej pietruszki
-odrobina masła
-płatki suszonych pomidorów
-sol,biały pieprz

Po oczyszczeniu ryby i umyciu jej,osuszam ja papierowym ręcznikiem.Wnętrze ryby doprawiam solą i pieprzem,wkładam do środka  kilka gałązek pietruszki i suszone pomidory.Rybę przekładam na folię i lekko skrapiam go cytryną oraz doprawiam solą i białym pieprzem.Zostawiam na chwilę,aby"przeszła"przyprawami.Nie stosuje zbyt dużo przypraw,aby nie przesłoniły smaku naturalnej ryby.Pozostaje tylko zetrzeć warzywa na tarce o dużych oczkach.Tak przygotowanymi warzywami posypujemy rybę,na nie kładziemy kilka gałązek pietruszki i na koniec odrobinę masła.Zawijamy rybę w folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Ja piekę ryby ok.30 minut w temperaturze 220 stopni.Najważniejsze aby ryba nie była zbyt długo w piekarniku aby nie była wysuszona.I to właściwie wszystko.Mam nadzieję,że skorzystacie z mojego sposobu na rybkę....Przygotowałam dla Was zdjęcia,tak sobie dzisiaj biesiadowaliśmy we trójkę,inni domownicy imprezowali gdzie indziej:))Wiem,wiem,że moje serwetki w niebieską krateczkę były ostatnio na stole,ale bardzo je lubię,więc położyłam je sobie znowu...bo lubię niebieski:)))




8 komentarzy:

  1. Mmm, pycha!!! Zrobię ale dorsza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa,dorsz tez będzie ekstra.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie i szpinak jest ok :) b. ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za miłe słowa....Narobiłaś mi smaku ...pysznie wygląda....Cieplutkie buziaki w mroźny dzionek , pozdrawiam pa...

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku szpinak...!! i ta ryba... smakowicie wszystko wygląda. Przyznam jednak szczerze, że w zasadzie to u nas bardzo rzadko ryba gości na stole...Może jesteśmy zbyt daleko od morza ;);) Pozdrowienia gorące ślę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Beatko, sprawdź proszę posta o ciasteczkach bo nie można do niego zajrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje rybki są bezbłędne. Naprawdę świetne podajesz przepisy, więc na pewno na zrobienie tego też się skuszę !

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewa,już jest post o ciasteczkach,Ata dziękuję za miłe słowa,wiele dla mnie znaczą.

    OdpowiedzUsuń