piątek, 28 grudnia 2012

POŚWIĄTECZNE PRZEPISY WIGILIJNE I INNE ŚWIĄTECZNE TEMATY:)))

Zawsze o tej porze roku,żal mi że czas pędzi nieubłaganie i zawsze miłe chwile szybko mijają.Jest już po świętach...na które ta czekałam...Jak co roku święta spędziłam bardzo rodzinnie w gronie najbliższych,praktycznie wszystkie dni poza domem.Z jednej strony cieszyłam się,że jestem u mamy,u drugiej mamy czy u mojej szwagierki,że nie muszę martwić się przedświąteczną gorączką ale z drugiej strony bardzo żałowałam,że nie mogę wyżyć się w kuchni:)))Więc zrobiłam na wigilię dla wszystkich tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami oraz śledziki.Oczywiście zaraz podam przepis. Jak co roku wigilia była uroczysta,trochę zabarwiona łzami i wspomnieniem tych co odeszli,wypełniona śmiechem a także wzruszeniem.W tym roku w rolę gwiazdora wcieliła się przedstawicielka młodszego pokolenia i pierwszy raz od wielu lat oszczędzono młodych a najbardziej oberwało się paskiem po tyłeczkach starszemu pokoleniu ku wielkiej uciesze najmłodszych członków rodziny:))Chyba przyszło nowe....A wracając do gotowania:nadrobię zaległości kulinarne,w wieczór sylwestrowy.Już myślę nad menu:)))I mam nadzieję,ze zdąrzę się podzielić z WAmi jakimś pysznym przepisem.Niestety u nas pogoda podczas świąt była brzydka,więc na spacerowanie nikt nie miał ochoty ale wczoraj mimo deszczu spędziłam prawie dwie godziny na spacerze nad morzem.I bardzo dobrze mi ten spacer zrobił.To największy walor miejsca,w którym mieszkam:morze i możliwość spacerowania nad nim!

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
SKŁADNIKI NA FARSZ:
-80gr suszonych grzybów
-750 gr kapusty kiszonej
-1 duża cebula
-3 łyżki oliwy
-1 łeżeczka przyprawy typu Warzywko
-sól,pieprz

SKŁADNIKI NA CIASTO DO PIEROGÓW:
-3/4 szklanki ciepłej wody(około)
-1 jajko
-2 łyżki oleju
560gr mąki

Kapustę posiekać,zalać wodą i gotować 2 godziny,przyprawić przyprawą typu warzywko,jeśli zachodzi taka potrzeba.Grzyby wypłukać i zalać gorącą wodą,odstawić na pół godziny.Po tym czasie wodę zlać i wlać ją do gotującej sie kapusty,grzyby ponownie zalać wodą i gotować około pół godziny.W tym czasie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę na oliwce.Gdy wszystko ostygnie zemleć maszynką kapustę, oczywiście można też ją drobno pokroić.Dodać drobno posiekane grzyby i cebulę,wszystko wymieszaćDodać oliwę i doprawić jeśli będzie taka potrzeba.Farsz jest już gotowy

Z podanych składników wyrobić ciasto na pierogi.Rozwałkować je na stolnicy.Ciasto powinno mieć około 0,5mm,za pomocą szklanki wykonać kółka i nakładać farsz.Palcami zaklejać brzegi,ciasto powinno się dobrze lepić,gdyby był problem,można pędzelkiem lekko posmarować brzegi aby łatwiej je skleić.Wstawić garnek z wodą,wlewając dwie łyżki oleju.Olej spowoduje,że pierogi nie będą sie sklejać,wrzucać je na gotującą się wodę i chwilę tylko gotować po ich wypłynięciu.Podawać zaraz po ugotowaniu.Jeśli chcemy je wykorzystać później lub zamrozić należy je ułożyć je na półmisku aby nie leżały jeden na drugim i najlepiej aby nie stykały się ze sobą.Po ostygnięciu możemy pierogi zamrozić.
Przepis na ciasto jest bardzo dobry,dawno nie wyszły mi tak pyszne pierogi!!!


Jeszcze zamieszczam zdjęcia takiego jednego ciekawskiego,który cały czas chciał mi ukraść pieroga:))



12 komentarzy:

  1. Pierogi wyglądają naprawdę apetycznie!!!
    A gdzie przepis na wspomniane śledziki???

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasto na pierogi. Dodatek tłuszczu daje pewność,ze będą mięciutkie.Kotek chytrusek nieżle się zakamuflował za kwiatkiem:)
    Pozdrowienia dla Wejherowianki:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie u Ciebie:) Zresztą jak zawsze:D
    Mam podobny przepis, też mi się lepiej skleja, kiedy dodaję olej. W tym roku lepienie miałam z przerwami, bo Kornelka nie lubi długo być sama, ale i tak na czekającym na swoją kolej w wałkowaniu cieście nie robiła się twarda skorupa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację to chyba właśnie dzięki olejowi.Całuski dla Kornelki:)

      Usuń
  4. -A tu psikus pierożek z kapustą nie ma mięsa?!
    hehe, ale kicia by się zdziwiła jakby ukradła:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Noo....ostatnio buchnęła mi kawałek ryby,radochę miał ten mój urwis niesamowitą:)

      Usuń
  5. Ach jak zazdroszczę morza!!! Ja w tym roku zrobiłam ciasto na pierogi bez jajka - pierwszy raz - też były ok;-) Pzdr!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam przepis bez jajka na pierogi drożdżowe,możesz u mnie znaleźć.No morze to fajna rzecz:)))

      Usuń
  6. mmmmmmmm wszystko prezentuje się znakomicie! :) aż głodniałam :) no i masz wspaniałego Kota - mówię ja Miłośniczka kiciusiów i posiadaczka pięciu takich czworonogów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz,ja długo broniłam się przed kotem:)))Choć lubię koty,miałam psa i uważałam,że nie powinnam mieć kota ale moja córka uratowała takiego jednego od śmierci głodowej i mam!!!

      Usuń