niedziela, 2 grudnia 2012

CHLEB RAZOWY,PSZENNE BUŁKI I PIECZEŃ RZYMSKA

Tak jak pisałam wcześniej,trochę popichciłam w piątek i sobotę i dlatego chciałabym Wam pokazać jak zrobić pyszne bułki,chleb razowy i pieczeń zimno,która jest dobra na ciepło jak i na zimno.Bardzo lubię pieczywo własnego wyrobu:)))Choć jeszcze bardziej lubię gdy w domu pachnie pieczonym chlebem,ten zapach wyzwala tylko pozytywne emocje,ciekawe czemu nie sprzedają odświeżacza o zapachu pieczonego pieczywa:)))Ale do pracy....
BUŁKI PSZENNE

SKŁADNIKI:
-500gr mąki
-50gr drożdży
-1 łyżeczka cukru
-250 gr wody
-40 gr oleju
-1 łyżeczka soli
-żółtko do posmarowania bułek
-mak lub inne ziarna do posypania

PRZYGOTOWANIE
Do miski wkładamy drożdże,cukier i ciepłą wodę,po wymieszaniu,zostawiamy na 2 minuty.Do masy wsypujemy mąkę,dodajemy olej i sól.Wyrabiamy ciasto tak aby tworzyło jedną masę i odchodziło od ręki.Odstawiamy ciasto w misce,przykryte ściereczką,w ciepłe miejsce na 15 minut.Po tym czasie formujemy bułki,pamiętajcie że bułki jeszcze urosną,więc twórzcie małe kuleczki.Układamy na blasze i odstawiamy znowu w ciepłe miejsce znowu na około 15 minut.W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni a bułeczki gdy urosną naciąć lekko na krzyż,posmarować żółtkiem i posypać makiem lub ziarnami.Piec około 20 minut.Najważniejsze w bułkach jest aby dać im czas na wyrośnięcie,wtedy nie będą zakalcowate.





CHLEB RAZOWY
SKŁADNIKI
-500gr mąki razowej
-40gr drożdży
-30gr miodu
-300gr mleka
-20gr oliwy z oliwek
-sól
-cukier

PRZYGOTOWANIE
Podobnie jak w bułkach najpierw podgrzewamy mleko i mieszamy z drożdżami i cukrem.Pewnie zauważyłyście,że często używam drożdzy,bardzo lubię ich zapach a szczególnie lubię wyrabianie ciasta drożdżowego,jego konsystencję i zapach.Widocznie każdy musi mieć jakieś dziwactwa w sobie:)))W każdym razie wymieszane drożdże zostawiamy na dwie minuty i znowu wyrabiamy ciasto wsypując mąkę,miód,sól i oliwę.Gdy ciasto odchodzi od ręki i jest elastyczne odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.Po tym czasie przekładamy je do formy,ja używam keksówki.I znowu dajemy ciastu wyrosnąć,czekamy kolejne 30 minut.Potem wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 35 minut.To naprawdę pyszny i zdrowy chleb.Możecie również górę posypać  ziarnami.Aby skórka była chrupiąca przed wyjęciem z piekarnika można posmarować wodą.Mam nadzieję,że będzie Wam smakował.Ja piekę wczesnym wieczorem a po śniadaniu już nic nie ma:)))

PIECZEŃ RZYMSKA Z PIECZARKAMI
Ostatnio robię pieczeń z pieczarkami ale możecie dodać tylko pietruszkę lub koperek a nawet tylko cebulkę,moja wersja jest cebulką,pieczarkami i koperkiem.
SKŁADNIKI
-500 gr mięsa mielonego ja wybieram z indyka
-ok.12-15 pieczarek
-2 cebule
-2 pęczki koperku
-sól,pieprz,papryka,tymianek,gałka muszkatołowa,estragon-wszystkiego szczyptę
-bułka tarta-ok.pół szklanki
-jajko

PRZYGOTOWANIE
Zaczynam od upieczenia na patelni cebulki z pieczarkami,dodając odrobinę pieprzu i soliMielę mięso z indyka,dodaję przyprawy,bułkę tratą,jajko.Po ostygnięciu pieczarek,wkładam je do mięsa i mieszam,gdy mięso jest zbyt suche dodaję odrobinę wody.Tak przygotowaną pieczeń wkładam do keksówki i piekę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni,ok.30 minut.I to wszystko,bardzo prosty przepis!!!Można pieczeń podawać również na chlebie na zimno.



4 komentarze:

  1. Ale piekne buleczki, slinka mi leci na sam widok.. Ale zdolniacha z Ciebie;) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zdajesz sobie sprawę jak Ty kusisz tymi bułeczkami!!!
    Rób tak dalej, a wszystkie zwalimy Ci się na głowę:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś mi się zmazało:)))No to jeszcze raz:Ewunia wpadaj i zwalaj sie a co tam:)))Tylko najlepiej latem to sobie w morzu pobrykasz a na plaży muszelki pozbierasz do dekoracji:)))Może się znajdzie jakiś bursztyn:)))

    OdpowiedzUsuń