sobota, 1 grudnia 2012

PIEROGOWE WARIACJE

W związku z pytaniem Aty o farsz mięsny,myślałam,myślałam i wymyśliłam farsz.Nie chciałam aby był z wieprzowiny,bo wolę delikatniejsze mięso i postawiłam na kurczaka.W sumie uznałam,że na początek nie będę szaleć ze  przepisem i zrobiłam go tak:
SKŁADNIKI NA PODANĄ WCZEŚNIEJ ILOŚĆ PIEROGÓW:
-dwa udka z kurczaka
-jajko
-3/4 szklanki bułki tartej-ale pamiętajcie że jej ilość zależy od wielkości udek
-2 marczewki
-1 pietruszka
-mały kawałek selera
1 duża cebula
-sól.pieprz

PRZYGOTOWANIE
Udka ugotowałam wraz z warzywami i przyprawami,po ostygnięciu,mięso z warzywami zmieliłam,dodałam jako,bułkę tartą i wlałam odrobinę rosołu.Na patelni poddusiłam cebulę i po ostygnięciu dodałam ją do farszu.Mięso ma być wilgotne.I nałożyłam na ciasto.Były pyszne!!!
SKŁADNIKI NA INNY FARSZ
Nie piszę ilości,bo mi zostało trochę ciasta i dorabiałam ten farsz na bieżąco
-kilka plasterków szynki
-żółty ser
-kwaśna śmietana
-keczup

PRZYGOTOWANIE
Drobno kroję szynkę,ucieram na dużych oczkach ser.Smaruję wnętrze pieroga odrobiną śmietany,potem rozsmarowuję keczup,kładę szynkę i posypuję serem.Zaklejam

I to już wszystko,mamy już trzy różne farsze a możecie dodać owoce,kurki,szpinak.Jak będziecie chciały to podam Wam przepis na masę szpinakową z serem pleśniowym,śmietaną i suszonymi pomidorami,którą wykorzystują do makaronów,pierogów czy łososia.





3 komentarze: