piątek, 28 grudnia 2012

ZAPOMNIANE NADMORSKIE ŚLEDZIKI

W poprzednim poście napisałam o śledzikach i oczywiście zapomniałam o nich:)))Starość nie radość:)))Na szczęście Ewa zauważyła mój błąd  i już go naprawiam:)Śledziki,jak to na kaszubach jemy często ale dziś przedstawię Wam dwa przepisy z solonych matiasów.Zazwyczaj gdy przygotowuję śledzie w śmietanie,dorabiam trochę więcej składników sosu i robię również w słoiku śledzie w oleju,które mogą stać w lodówce trochę dłużej.
SKŁADNIKI ŚLEDZI W ŚMIETANIE I W OLEJU:
-8 płatów śledzi solonych
-2-3 duże cebule
-5-7 ogórków kiszonych
-3-4 jabłka

Podaję ilości w ten sposób,ponieważ zależy od wielkości składników jak i Waszych indywidualnych smaków

-pojemnik śmietany
-olej(jego ilość zależy od [pojemnika w którym będą śledziki)
-biały pieprz
-2 łyżki musztardy
-cukier
-3 łyżki majonezu

WYKONANIE:
Jeśli śledzie są zbyt słone,musimy je wymoczyć w wodzie,jeśli smakują nam zaczynamy je przyrządzać.Kroimy płaty na małe kawałki i tę część z której robimy śledzie w śmietanie wkładamy do miski,(ja do śmietany wkładam około 4 płatów,czyli dzielę składniki na połowę)posypujemy białym pieprzem i mieszamy z musztardą.Odkładamy na około pół godziny.W tym czasie kroimy na drobniutko cebulkę,jabłka i ogórki.Przygotowujemy sos śmietankowy:łączymy majonez ze śmietaną,dodajemy odrobinę cukru,tak jak lubicie.Do sosu dodajemy połowę pokrojonych składników i odstawiamy aby sos "przegryzł się".Teraz możemy zrobić śledzie w oleju.W słoiku warstwami układamy:śledzie,które posypujemy pieprzem,ogórki,cebulę i jabłko.Ponownie układamy śledzie i pozostałe warstwy.Gdy wszystko jest już ułożone ,zalewamy olejem i to już wszystko!!Odkładamy do lodówki i już po kilku godzinach,możemy je jeść.
Kiedyś nie jadłam takich kaszubskich śledzików ale teraz doceniam ich smak i często je przygotowuję.Mam nadzieję,że będą Wam smakować.



2 komentarze: