piątek, 29 marca 2013

WIELKANOCNE JAJA NA KILKA SPOSOBÓW

W związku z tym,że najważniejsze na stole wielkanocnym są jaja chciałabym Wam podać kilka szybkich przepisów na jajka faszerowane.W mojej rodzinie lubimy jajka faszerowane dlatego pokażę Wam kilka sprawdzonych przepisów a parę z nich znalazłam na blogach kulinarnych,wypróbowałam i mogę z  czystym sumieniem Wam polecić.Jedna tylko uwaga,nie kierujcie się ilościami,ponieważ ja wszystkie jaja robiłam na oko w zależności od swoich ulubionych smaków.Same wiecie jakie zachować proporcje.Sama nie trzymałam się podanych ilości w nowych przepisach i trochę je zmieniłam.

JAJA FASZEROWANE CEBULKĄ,PIECZONE NA MASEŁKU
SKŁADNIKI:
-5 jajek
-1/2 cebulki
-1/2 pęczkapietruszki
-łyżka majonezu
-sól,pieprz,
-bułka tarta

UWAGA:kiedyś do farszu dodałam odrobinę pieczarek bardzo drobno pokrojonych.

PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować,zalać zimną wodą i odstawić na chwilę,gdy będą zimnę,ostrym nożem,przeciąć jajko wraz ze skorupką.Wyjąć delikatnie jajko ze skorupki,skorupkę nie wyrzucać,odłożyć na bok.Do miseczki włożyć drobno pokrojone jajko,posiekaną pietruszę,pokrojoną w kosteczkę cebulkę,wymieszać do z majonezem,doprawić.Farsz włożyć do skorupek.Rozgrzać patelnię, roztopić odrobinę masła.Jajka farszem położyć na bułce tartej,lekko odcisnąć i położyć na patelnię.Piec chwilkę aby tylko się farsz zagrzał i od zewnątrz lekko podpiekł.Podawać gorące.


JAJKA FASZEROWANE MARCHEWKĄ:
SKŁĄDNIKI:
-5 jajek
-1 marchewka
-2 łyżki serka śmietankowego typu Philadelphia lub Ostravia
-łyżka majonezu
-szczypiorek
-sól pieprz
WYKONANIE:
Po ugotowaniu jajek i obraniu ich,przecinamy jajka na pół i żółtko wkładamy do miski.Gotujemy marchewkę,ma być twardawa i nie rozgotować się.Gdy ostygnie trzemy ją na tarce i małych oczkach.Łączymy marchewkę,serek,majonez i szczypiorek.Doprawiamy masę i wkładamy do białek.I już!!!Potem juz tylko jemy.

Na zdjęciach obok jajek faszerwanych marchewką jajka faszerowane pieczarkami,na które przepis podałam,przy menu kolacji sylwestrowej.

JAJKA FASZEROWANE RZODKIEWKĄ:
SKŁADNIKI:
-5 jajek
-pęczek rzodkiewek
-1/2 pęczka  szczypiorku
-majonez
-sól,pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Po ugotowaniu jajek i obraniu ich,przecinamy jajka na pół i żółtko wkładamy do miski.Kroimi drobniutko rzodkiewkę i szczypiorek .Łączymy żółtka,rzodkiewkę,szczypiorek,majonez.Doprawiamy masę i wkładamy do białek.I mamy gotowe kolejne jajka.



A na koniec mój faworyt:
JAJKA FASZEROWANE KAPARAMI
SKŁADNIKI
-5 jajek
-owczy serek(kilka plasterków)
-kilka kaparów,w zależnosci na ile lubicie ich smak
-szczypiorek
-majonez
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Procedura jak powyżej.Masa to żółtka,pokrojony serek,kapary,szczypiorek i majonez.Wszystko mieszamy,kapary troche rozgniatamy i przyprawiamy.I to wszystko.Mało pracy a danie super smaczne.

Życzę smacznego!!!!A jeszcze dziś,najdalej jutro rano post o moich dekoracjach!!!

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam jajka faszerowane, moje kubki smakowe szaleją:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. ALEŻ TE JAJUSZKA APETYCZNIE WYGLĄDAJĄ;-))))ŻYCZĘ CI KOCHANA SPOKOJNYCH RODZINNYCH ŚWIĄT;-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszności.
    Jeszcze raz wszystkiego najlepszego!
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Te na masełku do mnie przemawiają najbardziej, o tak:-)
    Pogodnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie tez będą jajka nadziewane.Zrobię w kilku smakach jak w Twoich przepisach,dołożę tylko z tuńczykiem.
    Beatko życzę Ci spełnionych, rodzinnych bardzo ciepłych świat[ na przekór temu co za oknem u nas dzisiaj]. Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałabym złożyć Tobie
    serdeczne, słoneczne i gorące
    życzenia:
    radości w sercu,
    pokoju w myśli i duszy
    oraz gwiazdek szczęścia w oku.
    Niech to będzie dobry, owocny, rodzinny czas...

    :***

    A tego farszu marchewkowego tyle czasu szukałam, bezskutecznie! Teraz kopiuję, zapisuję! ależ się cieszę :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie szukałam przepisu na jajka w skorupkach bo chce zrobić:) dziękuję!Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  8. Podkradnę i zrobię jutro...
    w ogóle nie mam pomysłu na wielkanocne potrawy...
    W domu byłoby inaczej a tak... u obcych... nie wiadomo
    co robić :(

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności, spokojnych świąt

    OdpowiedzUsuń