JAJA FASZEROWANE CEBULKĄ,PIECZONE NA MASEŁKU
SKŁADNIKI:
-5 jajek
-1/2 cebulki
-1/2 pęczkapietruszki
-łyżka majonezu
-sól,pieprz,
-bułka tarta
UWAGA:kiedyś do farszu dodałam odrobinę pieczarek bardzo drobno pokrojonych.
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować,zalać zimną wodą i odstawić na chwilę,gdy będą zimnę,ostrym nożem,przeciąć jajko wraz ze skorupką.Wyjąć delikatnie jajko ze skorupki,skorupkę nie wyrzucać,odłożyć na bok.Do miseczki włożyć drobno pokrojone jajko,posiekaną pietruszę,pokrojoną w kosteczkę cebulkę,wymieszać do z majonezem,doprawić.Farsz włożyć do skorupek.Rozgrzać patelnię, roztopić odrobinę masła.Jajka farszem położyć na bułce tartej,lekko odcisnąć i położyć na patelnię.Piec chwilkę aby tylko się farsz zagrzał i od zewnątrz lekko podpiekł.Podawać gorące.
JAJKA FASZEROWANE MARCHEWKĄ:
SKŁĄDNIKI:
-5 jajek
-1 marchewka
-2 łyżki serka śmietankowego typu Philadelphia lub Ostravia
-łyżka majonezu
-szczypiorek
-sól pieprz
WYKONANIE:
Po ugotowaniu jajek i obraniu ich,przecinamy jajka na pół i żółtko wkładamy do miski.Gotujemy marchewkę,ma być twardawa i nie rozgotować się.Gdy ostygnie trzemy ją na tarce i małych oczkach.Łączymy marchewkę,serek,majonez i szczypiorek.Doprawiamy masę i wkładamy do białek.I już!!!Potem juz tylko jemy.
Na zdjęciach obok jajek faszerwanych marchewką jajka faszerowane pieczarkami,na które przepis podałam,przy menu kolacji sylwestrowej.
JAJKA FASZEROWANE RZODKIEWKĄ:
SKŁADNIKI:
-5 jajek
-pęczek rzodkiewek
-1/2 pęczka szczypiorku
-majonez
-sól,pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Po ugotowaniu jajek i obraniu ich,przecinamy jajka na pół i żółtko wkładamy do miski.Kroimi drobniutko rzodkiewkę i szczypiorek .Łączymy żółtka,rzodkiewkę,szczypiorek,majonez.Doprawiamy masę i wkładamy do białek.I mamy gotowe kolejne jajka.
A na koniec mój faworyt:
JAJKA FASZEROWANE KAPARAMI
SKŁADNIKI
-5 jajek
-owczy serek(kilka plasterków)
-kilka kaparów,w zależnosci na ile lubicie ich smak
-szczypiorek
-majonez
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Procedura jak powyżej.Masa to żółtka,pokrojony serek,kapary,szczypiorek i majonez.Wszystko mieszamy,kapary troche rozgniatamy i przyprawiamy.I to wszystko.Mało pracy a danie super smaczne.
Życzę smacznego!!!!A jeszcze dziś,najdalej jutro rano post o moich dekoracjach!!!
mmm jak smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jajka faszerowane, moje kubki smakowe szaleją:)))
OdpowiedzUsuńALEŻ TE JAJUSZKA APETYCZNIE WYGLĄDAJĄ;-))))ŻYCZĘ CI KOCHANA SPOKOJNYCH RODZINNYCH ŚWIĄT;-)))
OdpowiedzUsuńSame pyszności.
OdpowiedzUsuńJeszcze raz wszystkiego najlepszego!
Wesołych Świąt!
Te na masełku do mnie przemawiają najbardziej, o tak:-)
OdpowiedzUsuńPogodnych świąt!
U mnie tez będą jajka nadziewane.Zrobię w kilku smakach jak w Twoich przepisach,dołożę tylko z tuńczykiem.
OdpowiedzUsuńBeatko życzę Ci spełnionych, rodzinnych bardzo ciepłych świat[ na przekór temu co za oknem u nas dzisiaj]. Wesołego Alleluja!
Chciałabym złożyć Tobie
OdpowiedzUsuńserdeczne, słoneczne i gorące
życzenia:
radości w sercu,
pokoju w myśli i duszy
oraz gwiazdek szczęścia w oku.
Niech to będzie dobry, owocny, rodzinny czas...
:***
A tego farszu marchewkowego tyle czasu szukałam, bezskutecznie! Teraz kopiuję, zapisuję! ależ się cieszę :)))
Właśnie szukałam przepisu na jajka w skorupkach bo chce zrobić:) dziękuję!Wesołych Świąt
OdpowiedzUsuńPodkradnę i zrobię jutro...
OdpowiedzUsuńw ogóle nie mam pomysłu na wielkanocne potrawy...
W domu byłoby inaczej a tak... u obcych... nie wiadomo
co robić :(
pyszności, spokojnych świąt
OdpowiedzUsuń