poniedziałek, 22 października 2012

JAGODOWE BABECZKI DLA MOJEJ CÓRECZKI

Moje dzieci (i nie tylko)uwielbiają,babeczki,muffinki i ciasteczka.Magicznym dla moich córek i dla mnie jest czas przedświątecznego pieczenia ciastek na choinkę.....ale o tym później,za parę tygodni.Dzisiaj pokażę babeczki które się robi w locie,szybko,szybciuteńko a jeszcze szybciej zjada się.Ja zrobiłam w piątek babeczki z jagodami ale można je zrobić z :borówką amerykańską,malinami,porzeczkami a nawet jeśli ktoś chce to z kawałkami czekolady.
SKŁAD
-ok.200gr owoców
-2 jajka
-250gr mąki
-120gr mleka
-100gr masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-150 gr cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego
-odrobina soli

WYKONANIE:
W rondelku rozpuszczam masło,gdy ostygnie dodaję do niego cukier i cukier waniliowy i miksuję,po chwili gdy połączy się cukier z masłem,tworząc gładką masę dodaję jajka  i mleko i dalej mieszam.Następnie dodaję resztę czyli:sól,mąkę i proszek do pieczenia.Gdy uzyskam piękne lejące się ciasto delikatnie wkładam umyte owoce,które wcześniej obsuszam papierowym ręcznikiem i lekko mieszam.I to właściwie wszystko,to naprawdę bardzo łatwy przepis.Wykładam na silikonowe foremki i piekę około 20 minut w temperaturze 180 st.Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.I to już wszystko!!!Praktycznie przygotowanie bez pieczenia trwa kilka minut,dlatego bardzo je polecam.Z tej ilości ciasta wychodzi około 12-14 babeczek.






3 komentarze:

  1. Jak pysznie wyglądaja, może spróbuje Twój przepis w aranżacji wielkanocnej:)

    OdpowiedzUsuń