wtorek, 23 października 2012

PESTO Z BAZYLI Z ORZECHAMI I Z CZOSNKIEM

Bardzo lubimy w domu pesto i stosujemy je nie tylko jako podstawowy sos do makaronów ale również jako dodatek do kanapek.Bardzo często łączę w kanapkach pesto z suszonymi pomidorami zalewanymi oliwą,które w ilościach hurtowych robię jesienią-przepis i zdjęcia dołączę już  wkrótce.Pesto przepięknie pachnie i jest bardzo smaczne a do tego łatwe w wykonaniu.Ja zaraz po zrobieniu trzymam go w słoiczku w lodówce,nie wiem jak długo zachowuje świeżość,ponieważ u nas ginie po dwóch dniach.
SKŁAD
-ok.50gr listków bazylii-mniejwiecej 2 szklanki
-2 ząbki czosnku
-50gr sera parmezanu
-orzeszki pinii,ziemne lub nawet włoskie-ja dodaję ok.20gr ale często zmieniam ilość w zależności od smaku
-ok.50-60ml oliwy z oliwek
-sól,pieprz

Listki bazylii umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Do blendera włożyć orzechy i zmiksować,następnie dołożyć ser i czosnek a następnie listki bazylii.Na koniec dodać oliwę i energicznie wymieszać.Doprawic solą i pieprzem i to naprawdę już wszystko!!!Jeśli nie macie blendera wystarczy rozetrzeć wszystko w moździerzu.



2 komentarze:

  1. Zdjęcia coraz ładniejsze, a pesto - na sam widok ślinka leci :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie to wygląda ! Na pewno spróbuję zrobić !!

    OdpowiedzUsuń