PIERŚ Z ZIOŁACH:
SKŁADNIKI:
2 podwójne piersi
odrobina masła
suszone płatki pomidorów
tymianek-ja stosuję zioła w doniczce
natka pietruszki
pieprz,sól,czosnek
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka myję,lekko obsuszam papierowym ręcznikiem i przekładam na alluminiową folię.Nacieram przyprawami,posypuję płatkami pomidorowymi.Kupuję je podobnie jak inne zioła w firmie Przyprawy świata,ponieważ są dużo lepsze niż typowe przyprawy z torebek.Na piersi kładę gałązki tymiankuDokładam masło i pietruszkę.Zawijam w folię i wkładam do nagrzanego piekarnika.Pieczę około 30 minut ale w zależności od wielkości piersi,sprawdzam aby się nie wysuszyła.
ZIEMNIAKI PIECZONE W MUNDURKACH
SKŁADNIKI:
ziemniaki-ilość dowolna
tymianek
sol ziołowa
oliwa ze słoiczka z suszonymi pomidorami z własnego wyrobu:))
WYKONANIE:
Ziemniaki myjemy i szorujemy skórkę,dotujemy 15 -20 minut,po lekkim ostudzeniu przekrajamy na pół i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem.Posypujemy ziemniaki solą ziołową,tymiankiem,smarujemy z oliwą.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 st i pieczemy około 30 min.Ja jednak sprawdzam wcześniej czy już są gotowe aby się nie wysuszyły.Czas przygotowania zależy od wielkości ziemniaków.
SOS Z KUREK
SKŁADNIKI:
500gr kurek
śmietana 18% 250ml
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
średniej wielkości pojemnik sera Lazur
masło
sól,pieprz,odrobina cukru
Na maśle smażę cebulę,którą posypuję odrobinę cukru.Gdy cebula zeskrzli się dodaję kurki.Smażę około 10 min -15 min.Gdy odparuje woda,zdejmuję z ognia i dokładam śmietanę i przyprawy i duszę kurki na małym ogniu.Po chwili dokładam posiekane drobniutko dwa ząbki czosnku..Po kilku minutach dodaję ser pleśniowy i cały czas mieszam a właściwie ruszam patelnią a nie mieszam łyżką.Sos duszę kilka minut i już jest gotowy!
Do dania dodaję również suszone pomidory w oliwce z ziołami i czosnkiem.Przepis i zdjęcia dodam już w wkrótce!!!Wczoraj do obiadu mieliśmy kompot z winogron,bardzo pasował do dania głównego.Ma nadzieję,że to danie kogoś zainspiruje!!!
O matko, co też za pomysł przyszedł mi do głowy, żeby poznać Twojego bloga od początku o tej porze? Tu tyle pyszności, naoglądam się i całą noc będzie mi się śniło jedzenie:-)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam grzybki z cebulką i śmietaną, pieczone ziemniaczki mogę jeść codziennie, a pierś z kurczaka doskonale współgra:-)
Za tydzień mamy gości (ciasto wybrałam wczoraj), więc teraz będe myśleć nad daniem głównym. W planach jest pierś z kurczaka tak troszkę po hawajsku:-)