poniedziałek, 22 października 2012

ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Jak wielu z nas zupa pomidorowa zawsze kojarzyła mi się z domem rodzinnym i dzieciństwem.Dlatego teraz gdy sama mam własny dom,często serwuję ją moim dzieciom.I chyba ją lubią....Miło jest przyjść do domu gdy na dworze pada jesienny deszcz i rozgrzać się cieplutką zupą.Przez wiele lat wypróbowałam wiele przepisów ale jeden z nich najbardziej nam smakuje i dlatego chcę się nim podzielić z Wami:
SKŁAD:
-2 średnie cebule
-2 średniej wielkości ziemniaki
-6-8 pomidorów w zależności od wielkości i tego jak intensywny smak lubicie
-1 ząbek czosnku
-pieprz,cukier,sól,bazylia
-około 1 l wody
-oliwa z oliwek

WYKONANIE
Na patelnie lejemy odrobinę oliwy i na gorącą oliwę wrzucamy cebulę,lekko posypujemy ją cukrem.Gdy zeskrzli się odstawiamy patelnię.Pomidory parzymy,kroimy na połowę i wkładamy do garnka,dodajemy pokrojone w talarki ziemniaki i cebule.Zalewamy wodą.i gotujemy około 20 minut.Gdy zupa lekko ostygnie przyprawiamy ją i dokładamy rozdrobniony ząbek czosnku.Ja podaję ją z kilkoma listkami bazylii i śmietaną.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz