sobota, 13 października 2012

ZUPA BROKUŁOWA Z CIEPŁĄ BUŁECZKĄ 
SKŁAD ZUPY:
brokuł średniej wielkości
2x marchewki średniej wielkości
2x pietruszki
1/4 selera
1 porę
1 cebulę
pęczek koperku
1.5 l wody
2 listki liścia laurowego
4 szt ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz,cukier
mała ilość masła do smażenia  
2 łyżki oliwy

Na rozgrzaną patelnie wrzucam odrobinę masła i po jego rozgrzaniu dodaję pokrojoną w talarki cebulę.Posypuję odrobiną cukru cebulę i jeśli lekko się zarumieni zdejmuję z ognia.Do garnka wlewam wodę,wkładam pokrojone w talarki warzywa i podzielony na różyczki brokuła postawieniu na kuchenkę i rozgrzaniu wody dodaję cebulkę.Solę i pieprzę,dodaję ziele i liść laurowy.Gotuję około 30min-45min sprawdzając czy warzywa są już miękkie.Na kilka minut przed zakończeniem gotowania dodaję dwie łyżki oliwy.Czasami zamiast zwykłej soli dosypuję sól ziołową.Po ugotowaniu zupy,wyciągam liść i ziele oraz miksuję zupę blenderem.I właściwie już jest zupa gotowa.Po nalaniu do talerzy lub miseczek posypuję ją dużą ilością koperku świeżego lub jeśli nie mam to zamrożonego,ponieważ zawsze staram sie mieć z zamrażarce zamrożonę w pojemniku pietruszkę,koperek i inne zioła.Wiem,że można zupę polać mała ilością śmietany ale to opcja dla tych którzy nie liczą kalorii:))Zawsze tę zupę podaję z ciepłymi drożdżowymi bułeczkami.Zdjęcie niestety nie oddaje koloru zupy ale mam nadzieję,że wprawię sie w robienie zdjęć potrawą,aby wyglądały tak jak w naturze.

BUŁECZKI DROŻDŻOWE
SKŁADNIKI:
50g drożdży
500g mąki
250g wody
40g oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
zółtko do posmarowania bułek
ziarna lub mak lub pestki słonecznika do posypania

Podgrzewamy wodę do temperatury około 40 st lub wlewamy ciepłą wodę do miseczki,dodajemy drożdże i cukier.Pozostawiamy na około 2 minuty albo na płytce kuchenki włączonej na 2-3 lub owijamy miskę ręcznikiem i czekamy.Po 2 minutach do miski dodaję mąkę,sól i olej i wyrabiam ręcznie na gładką masę.Czekam na moment z kiedy ciasto będzie odklejać się od ręki i będzie lekko wilgotne.Wtedy odkładam miskę w ciepłe miejsce.Zakupiłam kiedyś miskę do wyrabiania ciasta która ma własną przykrywkę ale jeśli nie macie takiej to wystarczy przykryć miskę bawełnianą ścierką.Ciasto powinno rosnąć około 15 min.Po tym czasie dzielę ciasto na 10 lub 12 części i w rękach formuję bułeczki.Kładę je na blasze,która wykładam pergaminem odkładam ponownie w ciepłe miejsce i czekam kolejne 15 minut.W tym czasie rozgrzewam piekarnik.Na bułkach robię lekko nacięcie w kształcie krzyżyka.Bułki smaruję żółtkiem,niewielką ilością do tego najlepiej służy pędzelek spożywczy.Posypuję ziarnami i wstawiam do piekarnika.Piekę 20 min w temperaturze 200st.Myślę,że to nieskomplikowany przepis.Niestety nie mam zdjęć ponieważ zanim sie zorientowałam bułki już zostały zjedzone:))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz