SKŁAD SAŁATKI:
-1/2 pojemnika mixu sałat-ja wybieram mieszankę z rukolą
-1/2 główki sałaty
-1 pierś z kurczaka
-1 lub 2 gruszki w zależności od ich wielkości
-1 serek mozzarella
-1/2 opakowania kiełków z rzodkiewki
-garść słonecznika lub opcjonalnie pestek dyni
-sól,pieprz,papryka do przyprawienia piersi
-kilka kropel oleju arachidowego do pieczenia
SKŁAD SOSU
-sos pikantny słodki chili Tao Tao
-musztarda francuska
-miód
Po umyciu i odsączeniu sałaty,rwę ją i układam w misce,dodaję mix sałat z rukolą.Kroję na plasterki gruszkę nie obcinając skórki,dokładam do sałaty.Gdy mam ser mozzarella do również kroję na małe plastry,czasami kupuję mozzarellę w kulkach,bardzo pasuje do sałatek.Kroję pierś na małe kawałki i przyprawiam,następnie smażę na rozgrzanym oleju,gdy ostygnie kładę na sałacie i posypuję kiełkami oraz wcześniej podsmażonymi na patelni ziarnami.Nie solę sałaty,ponieważ sos jest bardzo wyrazisty w smaku i wolę ograniczyć sól.
Niestety sos musicie doprawić według uznania,dlatego nie podaję ilości,ponieważ każda z nas musi zdecydować na ile słodki a na ile pikantny ma być sos.Ja przelewam do słoika sos chili,dodaję łyżkę miodu i dwie łyżki musztardy.Energicznie mieszam aby składniki połączyły się.Jeśli jest zbyt gęsty dodaję odrobinę oliwy lub oleju z pestek winogron,jeśli jest zbyt słodki to dodaję musztardę.To sos,który często stosuję do sałatek,ponieważ lubimy smak słodko kwaśny.I to właściwie wszystko,sałatka jest już gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz